Hlavní obsah

Hladovkáři ze zařízení pro cizince napadli lékaře

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Útokem na lékaře a neúspěšnou demonstrativní vzpourou reagovali dočasní obyvatelé Zařízení zajištění cizinců (ZZC) ministerstva vnitra u břeclavské části Poštorná na skutečnost, že pouze jediný mluvčí nespokojených hladovkářů mohl promluvit s novináři.

Článek

První hladovkáři začali s protestem v pondělí, když odmítli večeři. Jejich počet se v úterý zvýšil. Až se přiblížil počtu 104 lidí, kteří podepsali protestní petici. To je většina z momentálních 126 dočasných obyvatel zařízení. Brzy se ale počet hladovkářů snížil na současných čtyřiačtyřicet osob, které odmítly také ve čtvrtek k obědu podávané kuřecí na kari s rýží.

Jejich protest je ale zřejmě jen manifestační. O důslednosti hladovkářů vypovídá skutečnost, že jeden z organizátorů sice oficiálně drží hladovku, dostal ale balík s potravinami. Mnozí další zase využili možnost nákupu a objednali si u služby potraviny.

Podle jednoho z členů protestní akce, pocházejícího z nástupnické země někdejšího Sovětského svazu podepsalo 104 nespokojenců protestní petici. "Jde nám především o to, aby se našimi problémy začal zajímat někdo, kdo jim skutečně rozumí," uvedl cizinec, podle kterého dosud jejich požadavky řešili lidé, kteří neměli patřičné znalosti ani kompetence.

Vietnamci a Indové hladovku nedrží

Prý jim vadí průtahy v řízení, pomalé soudy a ani s policisty nejsou spokojeni. Přitom se ale jedná o lidi, kteří se do zařízení dostali po konfliktu se zákony České republiky. Nejčastějšími důvody je zadržení při nelegálním překročení hranice, krádeže a další trestná činnost na našem území či závažné porušení pravidel, nutných pro přiznání azylu.

Hladovky se neúčastní klienti z Indie a Vietnamu. Většina klientů, kteří drží "hladovku" požádala o nákup potravin, který obdrží ve čtvrtek," uvedl Petr Vorlíček z ministerstva vnitra. Pochybení, které by odůvodnilo protest, ale odmítá. Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra nemůže ovlivnit dobu zajištění cizince v ZZC, ta je stanovena zákonem a je v kompetenci Cizinecké policie. Maximum je 180 dní, u osob do osmnácti let věku polovina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám