Hlavní obsah

Únik informací může být výhodou pro podezřelé

Právo, apb, jt, tim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice policistům zkomplikoval práci. Vyzrazení informací z vyšetřovaných případů, k němuž došlo únikem důvěrného dokumentu předaného poslancům, mělo dostat do výhody podezřelé.

Článek

"Podivuji se nad jednáním pana Kubiceho. Zveřejněním informací se podstatně ztíží prověření podezřelých skutečností. Došlo tak minimálně k upozornění prověřovaných osob," řekl šéf Finanční policie Vladimír Zimmel.

O tom je přesvědčen i bývalý náměstek nejvyšší státní zástupkyně Jaroslav Fenyk. "To, co pan Kubice udělal, bude mít negativní dopad na další průběh trestního řízení. Na práci policistů a dozorových státních zástupců," míní Fenyk.

Advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Josef Doucha Kubiceho postup obhajuje, má ale výhrady k úniku informací. "Pokud necítil oporu u ministra vnitra, tak asi nic jiného dělat nemohl. Problém je, že informace z výboru pro obranu unikly na veřejnost, to považuji za velmi závažné a ohrožující některé lidi, kteří jsou ve zprávě zmíněni," řekl Právu.

Podle něj jde přitom o běžné tzv. operativní rozpracování případu. "To si neklade za cíl shromáždit důkazy, s nimiž by šlo jít k soudu, jde jen o shromáždění informací, se kterými se posléze dál pracuje," vysvětlil Doucha. Dodal, že v každém obdobném rozpracování jsou i některé poznatky, které se později vyloučí.

Od Grosse dostal informace

Douchovy závěry potvrdil Zimmel, který měl upadnout podle dokumentů Kubiceho do podezření z nekalých styků zmínkami o schůzce s expremiérem Stanislavem Grossem.

"Asi před měsícem jsem s ním skutečně měl schůzku. Zprostředkoval ji Pavel Přibyl. Obsah se netýkal žádné z kauz, které šetří ÚOOZ. Dostal jsem informace, které se týkaly možného ovlivnění jedné z kauz, kterou finanční policie prověřuje. A také o snaze diskreditovat mou osobu. O obsahu schůzky a opatřeních jsem informoval své dva náměstky a svého nadřízeného Jana Švejdara," vysvětlil Právu Zimmel.

Advokát Jiří Teryngel označil Kubiceho aktivity za "řízený únik informací" podle scénáře předvolební akce. "Zveřejnilo se něco z toho, co policie ví. Citlivé informace. Dokazování to ale úplně nezmaří. Vždycky zůstanou nějaké stopy."

Důrazně se ohradil proti označování obhájců za mafiány v Kubiceho dokumentech. "Nebezpečí prorůstání organizovaného zločinu do státní správy je vážné. Ale to, že obhájci dělají svou práci a jsou za to označováni za mafiány, je velmi vážné nebezpečí. Nikdy se jako advokát nepropůjčím k tomu, abych se stal pomocníkem orgánů činných v trestním řízení, jak to bylo v politických procesech před více než padesáti lety," zdůraznil advokát.

Pitr: Jen hámotiny

Hodnotu Kubiceho sdělení poslancům zpochybnil podnikatel Tomáš Pitr, spolupracovník zavražděného podnikatele Františka Mrázka.

"Dokumenty, které u mě při prohlídce policisté našli, jsem měl u sebe v tašce. Asi jednou jsem je prolétnul před 2 nebo 3 měsíci, pořádně jsem je nečetl. Byly to takové policejní hámotiny, zápisky z policejních jednání a tohle všechno policie odnesla. Ale podrobně jsem to nestudoval, takže přesně nevím, co odnesla," řekl Pitr Právu.

Reklama

Související články

Paroubek: Jde o politický gangsterismus

Vedení soc. dem. se v úterý opět ostře ohradilo proti tvrzením šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho. Podle premiéra a předsedy ČSSD...

Výběr článků

Načítám