Hlavní obsah

Zdravotníci vyzvou Klause k vetu zákona

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kritici ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) z řad některých soukromých lékařů, lékárníků a zubařů sdružených v krizový štáb, se obrátí dopisem na prezidenta Václava Klause, aby nepodepsal novelu zákona, která podle nich omezuje jejich práva. Rath to ale považuje za nesmysl a za konání podle hesla Čím hůře, tím lépe.

Článek

"Vyzveme pana prezidenta osobním dopisem k tomu, aby nepřijímal novelu zákona o zdraví lidu, která upravuje i vztahy ve veřejném zdravotním pojištění. Podle našeho názoru není tato úprava ve veřejném zájmu," řekl v úterý novinářům mluvčí krizového štábu a prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek.

Ministr zdravotnictví David Rath týž den Právu řekl, že zdravotníky nechápe protože zákon upravuje dalších devět zákonů. "Už opravdu nevím, o co jim jde. A to proto, že většina zdravotníků tento zákon podporuje," řekl Rath.

Ministr: Nejde jim o pacienta

"Bohužel kritikům z "krizového štábu ODS" nejde o pacienty ani lékaře, ale řídí se heslem čím hůře, tím lépe. Nyní se proto snaží snahu ministerstva sabotovat a vyvolat chaos, přičemž důsledky svého snažení budou chtít svést na ministerstvo, což je jejich oblíbená a velmi neférová taktika." Rath dodal, že "nevidí důvod proč by prezident měl zákon vetovat."

Vysvětlil, že zákon například zavádí možnost dědit a prodat soukromou lékařskou praxi, což je věc, která dosud nebyla nijak upravena a volá po ní sto procent soukromých lékařů. "Kdyby to nebylo, tak na to soukromí lékaři doplatí. Překvapuje mě, že pan Pekárek jde proti zájmu drtivé většiny soukromých lékařů," řekl Rath. "Věřím, že prezident touto cestou nepůjde."

Podle Ratha zákon do vyjednávání o cenách péče s pojišťovnami zahrnuje i odborové organizace ve zdravotnictví. "To je také výhodné, protože od úhrad se odvíjejí i mzdy zdravotníků. Čím jsou úhrady v nemocnicích větší, tím odboráři mohou vyjednat v kolektivních smlouvách větší mzdy. To je přece také výhodné," řekl Rath.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdravotníci rozjeli kampaň proti Rathovi

Krizový štáb soukromých lékařů, lékárníků a malých nemocnic začal v pondělí pět minut po poledni vylepovat plakáty namířené proti ministru zdravotnictví Davidu...

Výběr článků

Načítám