Hlavní obsah

Neznámý útočník napadl poslance ČSSD Váňu

– PARDUBICE

Neznámý útočník v noci na úterý napadl poslance ČSSD Miroslava Váňu, který je na druhém místě kandidátky strany pro sněmovní volby v Pardubickém kraji. Útočník způsobil poslanci tržnou ránu na hlavě. Informaci Novinkám potvrdil po poledni poslancův asistent.

Článek

"Vracel jsem se domů po krátké návštěvě nedaleké restaurace. Cítil jsem, jako by šel někdo za mnou a než jsem se stačil otočit, padla první rána, nejspíš železnou tyčí. Ta se svezla po uchu a rameni, druhá mě zasáhla přímo do čela," popsal Právu Váňa dramatický okamžik. "Probral jsem se z bezvědomí v kaluži krve, plazil jsem se domů do čtvrtého patra, přestával jsem vidět a slyšet, ztrácel jsem vědomí.

"Bratr mé přítelkyně mě pak odvezl do nemocnice," doplnil Váňa. Poslanec bydlí v panelovém domě na pardubickém sídlišti Dubina. Ránu na čele mám sešitou, lékaři potrvrdili těžký otřes mozku, úder tyčí byl tak prudký, že jen zázrakem nedošlo k proražení lebky.

Vyloučil loupežný motiv přepadení. "V tratolišti krve jsem nalezl brýle, nepřišel jsem ani o mobil ani o peněženku. Nikdo mi fyzickou likvidací doposud nevyhrožoval. Jsem rád že žiju," ujistil poslanec. Odmítl hospitalizaci. "Zítra se zase vracím do práce, do voleb musím vydržet," prohlásil sebevědomě, ale na krátké brífinku, který byl svolán na úterní odpoledne působil dojmem silně otřeseného člověka. "Jsem na tom špatně především psychicky. Nevěřil bych, co se může stát, jak lze argumenty předvolebního boje přenést do takové brutality."

I lídr kandidátky ČSSD Pardubicka Miroslav Martínek nevylučuje, že napadení je důsledkem vulgárně a agresivně vedeného předvolebního boje. "Může to mít souvislost s vyhrocenou předvolební atmosférou," přikývl Martínek. Policie případ intenzivně vyšetřuje, zatím nemá poznatky, které by vedly k pachateli.

ČSSD útok odsoudila

Sociální demokraté odsoudili napadení svého poslance a dali ho do souvilslosti s předchozími útoky na politiky.

"Po napadení poslance a místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše a ministra zdravotnictví Davida Ratha se jedná již o třetí útok v posledních týdnech na levicového politika," stojí v prohlášení ČSSD.

Koncem dubna napadli zatím neznámí útočníci poslance a místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše. Sněmovna tehdy útok odsoudila. [celá zpráva]

Útok může souviset spíš s Váňovou prací

Podle televize Prima se spekuluje, že útok mohl souviset s majetkovými poměry Váni. Objevily se informace o tom, že Váňa údajně zneužívá své postavení v souvislosti se získáváním bytů a státních dotací, uvedla v úterý Prima.

Váňa předsedá bytovému družstvu Družba. Družstvo, které spravuje v Pardubicích několik tisíc bytů, v minulosti vyšetřovala policie, ale nic nezjistila. Soudilo se také s jedním z nájemníků kvůli výši požadovaných záloh.

Reklama

Související články

Dolejš: Šlo o politicky motivovaný útok

Poslanec a místopředseda KSČM Jiří Dolejš, kterého v noci na středu surově napadli neznámí útočníci, poskytl Právu rozhovor. Dolejš je přesvědčen, že se stal...

Výběr článků

Načítám