Hlavní obsah

I na konci května na českých horách chumelí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozmary počasí jsou důvodem pro rozpačité úsměvy obyvatel střední Evropy. Zatímco v nížinách se obávají meteorologové povodňového nebezpečí, v Krkonoších, Krušných horách a na Šumavě v noci z pondělí na úterý sněžilo. Na hřebenech tak leží zhruba dvoucentimetrová vrstva čerstvého sněhu.

Článek

Například na Labské boudě na hřebenech Krkonoš ležel dnes ráno přibližně dvoucentimetrový poprašek sněhu. Uvedl to člen horské služby ze Špindlerova Mlýna na Trutnovsku. "Na hřebenech Krkonoš byly teploty mírně pod bodem mrazu, v nižších polohách hor ale nesněžilo. Ve Špindlerově Mlýně jsou čtyři stupně nad bodem mrazu," řekl záchranář. Vloni například v Krkonoších sněžilo v červnu i na začátku srpna.

Na hřebenech Krkonoš zůstává sněhová pokrývka již pouze na některých místech, oproti loňskému létu je sněhu výrazně méně. V loňském roce vydržel sníh na takzvané mapě republiky na úbočí Studniční hory v Krkonoších až do poloviny srpna.

Čerstvý sníh je i na Božím Daru

Podobnou nadílku sněhu zaregistrovali lidé na Božím Daru v Krušných horách. "Sníh se drží na lokách a střechách, na silnicích je břečka," popisoval náčelník horské služby v Krušných horách Rudolf Chlad. "Sněžit začalo od osmi ráno a během hodiny a půl napadly dva centimetry sněhu," doplnil s tím, že sníh je mokrý, protože teploty se pohybují těsně nad nulou. "Už to tady pamatuji, aby na přelomu května a června napadl sníh. Obvyklé to ale není, to určitě ne," uzavřel Chlad.

Kvůli ochlazení hladiny řek klesají

Hladiny jihočeských řek klesají, v jižních Čechách byl v úterý ráno pouze na jednom místě druhý stupeň povodňové aktivity, a to na řece Lomnici v Ostrovci na Písecku. Meteorologové očekávají další pokles, v Ostrovci by se měla hladina brzy dostat na první stupeň povodňové aktivity, který nyní platí i pro řeky Lužnice a Skalice.

Za pondělí napršelo v kraji od pěti do 15 milimetrů srážek, což na některých místech zpomalilo sestup hladin. V úterý meteorologové předpovídají srážky okolo pěti milimetrů. "Neočekáváme, že by způsobily výrazný vzestup hladin, i nadále by měly řeky klesat," řekla meteoroložka Zdeňka Smolíková.

Klidnější je i situace na Berounce

Hladina Berounky po celou noc na úterý klesala, vlivem srážek se ale pokles ráno zastavil a hladina bude opět zřejmě stoupat. Ve Zbečně na Rakovnicku je zatím řeka stále na třetím povodňovém stupni, v Berouně zatím platí druhý stupeň. Na dalších tocích ve Středočeském kraji je také na několika místech stav bdělosti. Berounka přímo v Berouně klesla od pondělí asi o metr na 326 centimetrů dnes ráno, tedy jen pár centimetrů nad hranici prvního stupně.

Reklama

Související témata:

Související články

Meteorologové varují před povodněmi

Český meteorologický ústav vydal výstrahu, v níž upozorňuje na nebezpečí vydatných dešťů, které by mohly způsobit povodně v Plzeňském kraji. Před nebezpečím...

Výběr článků

Načítám