Hlavní obsah

Organizovaný zločin prorostl do státní správy, míní Kubice

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, apb, dan

Před sněmovním výborem pro obranu a bezpečnost vypovídal v pondělí ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice. Předložil poslancům dokumenty, které mají dokazovat snahu politicky ovlivnit vyšetřování vraždy podnikatele Mrázka nebo korupční aféry kolem biolihu. Policejní prezídium, ministerstvo vnitra a sám premiér Paroubek podle Kubiceho chtějí průběh těchto kauz ovlivnit. Premiér Jiří Paroubek Kubicovo tvrzení ostře popřel s tím, že nařčení jsou "nehorázná a nepodložená".

Článek

Šéf ÚOOZ Jan Kubice minulý týden přišel s tvrzením o snaze politicky ovlivnit vyšetřování těchto případů. Podle něj se teď Inspekce ministra vnitra snaží na objednávku policejního prezídia, ministerstva vnitra i samotného premiéra Paroubka omezit činnost útvaru. Inspekce podezírá elitní detektivy ze zneužívání pravomocí veřejného činitele a dalších prohřešků. [celá zpráva]

Proto Kubice požádal o slyšení sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost. Na pondělní jednání pozval jeho šéf Jan Vidím (ODS) kromě Kubiceho také ministra vnitra Františka Bublana, policejního prezidenta Vladislava Husáka, nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou, analytičku ÚOOZ Blanku Kosinovou a dva detektivy útvaru, které prověřuje Inspekce ministra vnitra. Přítomen byl také šéf inspekce Miroslav Borník, přestože na seznamu pozvaných nebyl.

Kubice předal poslancům sněmovního výboru důvěrnou dokumentaci. Ta neobsahuje přímo policejní spisy, ale Kubiceho analýzu fungování útvaru, jež konstatuje, že organizovaný zločin prorostl do státní správy. Ve veřejně přístupné části materiálu Kubice připomíná tři závažné případy, které řeší ÚOOZ. Podle něj je spojuje "naprosto zřejmé a nyní již částečně trestně stíhané propojení organizovaného zločinu a vysokých úředníků do státní správy ČR."

Plné znění Kubiceho zprávy čtěte zde.

Výbor hlasy ČSSD a KSČM zprávu Kubiceho neschválil

Výbor pro obranu a bezpečnost v pondělí večer přijal usnesení, v němž odmítl, že by mu byly předloženy důkazy o vazbách organizovaného zločinu na premiéra Paroubka a ministra vnitra Františka Bublana (ČSSD). Usnesení navrhl sociální demokrat Petr Ibl a hlasovali pro něj poslanci soc. dem. a KSČM. Proti takovému usnesení byli členové výboru z ODS, US-DEU a KDU-ČSL.

Podle členů výboru ale Kubiceho analýza obsahuje závažná podezření, že zločin pronikl od veřejných institucí.

Šéf výboru Jan Vidím (ODS) navrhoval jiné usnesení, v němž by byl ustanoven požadavek např. na odstoupení šéfa protikorupční policie Miloslava Brycha a šéfa Inspekce ministra vnitra Miroslava Borníka.

Paroubek: Je to spiknutí

Premiér Paroubek se proti výrokům vyšteřovatele Kubiceho tvrdě ohradil. "Je to spiknutí Kubiceho a ODS," uvedl premiér. Podle něj je účelem akce diskreditace jeho osoby a ČSSD. Paroubek řekl, že jej v souvislosti s výroky Kubicy napadají slova jako "sarajevský syndrom, podraz, zákeřnost a gangsterismus".

Paroubek uvedl, že žádným způsobem nezasahoval do vyšetřování kauzy biolíh. Jeho slova potvrdila i bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, podle které není možné hovořit o propojení zločinu se státní správou.

Podle Paroubka měl Topolánek k dispozici analýzu vyšetřovatelů již dříve. Podle premiéra to dokazuje úzké vazby Kubicy na ODS.

Kauza "POKR"

Podle šéfa ÚOOZ je klíčovým případem kauza "POKR", která se zabývá vyšetřováním vraždy podnikatele Františka Mrázka. "Mimo jiné se prověřuje také vztah Františka Mrázka s vysoce postavenými úředníky státní správy a významnými lidmi politického života ČR," uvádí Kubice v materiálu.

Druhou důležitou kauzou je "LORETA". Objasňuje pokusy o podvod na společnost Čepro v souvislosti s obchody s ropnými produkty.

Třetím údajně souvisejícím případem z poslední doby je kauza "ANTROPOID". V ní objasňuje ÚOOZ vraždy v ruskojazyčných zločineckých strukturách a také korupci ve státní správě v souvislosti s biopalivy a dalšími veřejnými zakázkami. S kauzou mají souviset rovněž události okolo pozemkového fondu ČR a Lesů ČR.

Kubice přiznal, že podklady ke své správě čerpal z vyšetřovacích spisů k případům, které jsou stále "živé" a pro jejich použití nemá souhlas státních zástupců, kteří mají nad jednotlivými případy dozor. To potvrdila i nejvyšší státní zástupkyně Vesecká.

Bublan odmítl, že by ovlivňoval vyšetřování

Vesecká informovala komisi, že nemá od státních zástupců informace o tom, že by došlo k manipulaci a nátlakům ve zmíněných kauzách. "Státní zastupiteslví nedisponuje informacemi, že by docházelo k manipulování s vyšetřováním a k politickým tlakům. Státní zastupitelství nemají v této věci žádné podněty od policejních orgánů," řekla Vesecká.

Kubice opakovaně odmítl uvést konkrétní jména lidí z policejního prezídia, ministerstva vnitra nebo z vlády, kteří měli do vyšetřování zasahovat. Pouze upozornil, že detektivové ÚOOZ, které prověřuje inspekce ministerstva vnitra, působí ve velice nebezpečných případech. Probíhající vyšetřování pak tyto lidi diskvalifikuje pro další práci.

Bublan na přímou otázku poslanců, zda ovlivňoval činnost ÚOOZ, řekl: "Z mé strany nedošlo k žádnému ovlivňování. Ani jsem nedostal v tomto smyslu stížnost nebo informaci."  

"Absoutně odmítám toto nařčení," odpověděl policejní prezident Husák.

Kubice viní Přibyla a Grosse

Z ovlivňování vyšetřování Kubice viní zejména exšéfa úřadu vlády Pavla Přibyla. Poslancům předložil policejní dokumenty, které obsahují vyhodnocení odposlechů jeho telefonních hovorů a sms zpráv za poslední měsíc.

Mezi příjemci Přibylových hovorů je nejčastěji někdejší ministr vnitra a expremiér Stanislav Gross, figurují tam i vysocí představitelé policie a policejního prezidia.

ČSSD chce veřejné jednání a Vidímovu rezignaci

Zástupci ČSSD požadovali, aby bylo jednání veřejné, a aby jej v přímém přenosu vysílala televize. Opoziční občanští demokraté namítali, že předmětem jednání jsou i utajované informace. V případě, že by Kubice mluvil veřejně, některé údaje by musel vynechat.

Šéf výboru Jan Vidím proto v této souvislosti vzkázal ministru vnitra a policejnímu prezidentovi, aby Kubiceho i další svědky zprostili mlčenlivosti. Ministr František Bublan uvedl, že pokud jde o obvinění z politických tlaků, bude moci Kubice veřejně promluvit.

Zároveň v pondělí vyzvali poslanci sociální demokracie předsedu výboru Sněmovny pro obranu a bezpečnost Jana Vidíma, aby ze své funkce odstoupil. Podle nich Vidím dopustil únik informací, které mu minulý týden svěřil Kubice. Šéf klubu poslanců ČSSD Michal Hašek považuje Vidímovo jednání před volbami za skandální. Poslance sociální demokracie podle Haška zajímá, jakou roli hraje v případu ODS.

Součástí spisu je i Unipetrol

V materiálech ÚOOZ je mimo jiné uvedeno, že v privatizaci petrochemického průmyslu se angažoval organizovaný zločin napojený na ČSSD, citoval během veřejné části zasedání jeden z poslanců část zhruba třicetistránkových tajných dokumentů. Opoziční ODS dříve hovořila o možné korupci při privatizaci petrochemické společnosti Unipetrol, policie se také zabývá pokusem o podvod na státní společnost Čepro v souvislosti s obchody s ropnými produkty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám