Hlavní obsah

Hladiny klesají, problémy dělají Mže a Ohře na přehradách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Hladiny většiny toků na jihu a západě Čech vzedmuté víkendovými srážkami už přestaly stoupat a některé se pomalu vracejí do svých obvyklých výšek. Třetí povodňový stupeň však stále platí na Mži a Úslavě u Plzně a na Berounce u Berouna. Mže ohrožuje své okolí na odtoku z přehrady Hracholusky, vody přibývá také v korytě Ohře pod nádrží Skalka v Chebu.

Článek

S největšími problémy se potýká Plzeňský kraj, kde vodohospodáři hlásí stav ohrožení na čtyřech místech. Přestože se během nedělního odpoledne a noci na pondělí situace zklidňovala, okolí Plzně stále ohrožuje řeka Mže, na které dosud nepominul třetí stupeň povodňové aktivity ve Stříbře a na přehradě Hracholusky. Ohrožení platí také na Úslavě v Plzni-Koterově. Dobré zprávy přicházejí z Nové Huti u Rokycan, kde už hladina Klabavy začala klesat.  

V Hracholuskách je rekordní množství vody

Hladina Hracholuské přehrady na Mži dosáhla v pondělí historického maxima. "Dostali jsme se na 356,22 metrů nad mořem, což je o 3,5 metru více, než je normální stav. Rekord z ledna 2003 byl překonán o deset centimetrů. Voda  se nekontrolovatelně valí před přeliv. Žádné nebezpečí poškození hráze nehrozí. Ta je dimenzovaná  na objem vody s výškou hladiny 357,97 metrů nad mořem," řekl Právu šéf  plzeňské pobočky Povodí Vltavy  Miloň Kučera. 

Podle něho tak velké množství vody způsobila 50letá voda v oblasti přítoků do přehrady , kde napršelo 70 milimetrů srážek. "Do nedělní půlnoci jsme se snažili odtok regulovat tak, aby se na Berounce nesešla kulminace Mže, Úslavy a Klabavy," vysvětlil Kučera.

Ženu, kterou unesl proud, hasiči ještě nenašli

Bez úspěchu zatím probíhá pátrání po jednatřicetileté ženě, kterou v neděli odpoledne pohltil rozbouřený proud vody na soutoku řek Tichá a Mže u Ústí na Tachovsku. Do vody spadla z kladky zavěšené na laně, přes které přes řeku přejížděla. [celá zpráva]

Vodu ze zatopených sklepů a dvorů hasiči odčerpávají v Plané a Stříbře a v Rokycanech, kde krajský úřad vyhlásil stav nebezpečí. S obavami hledí hasiči na stoupající hladinu Mže u plzeňské čtvrti Roudná, kde řeka zatopila zatím jenom louky, ale až začne kulminovat odtok z přehrady Hracholusky, může se dostat do blízkosti domů v Luční ulici.

Ohře stoupá v Chebu

Celkové zklidnění situace zaznamenali vodohospodáři v noci na pondělí i v Karlovarském kraji, hladiny všech toků tam klesají k dlouhodobému normálu. Výjimkou je Ohře v Chebu pod odtokem z přehradní nádrže Skalka. Tam platí nadále stav ohrožení kvůli zvýšenému odtoku z vodního díla.

Přehrada musí upouštět mnohem víc vody, než je obvyklé, protože ji téměř zcela naplnila voda přitékající z Německa. Hladina Ohře dosahovala v šest hodin ráno výšky 324 centimetrů a místo dlouhodobého průměrného průtoku 6,3 vteřinových kubíků jí protékalo takřka 90 kubíků vody.  

Berounka na ústupu

Ve Středočeském kraji se řeky, které o víkendu naplnily přívalové deště, vracejí k normálním průtokům. Platí to i na Berounce, kde sice panuje třetí povodňový stupeň ve Zbečně na Rakovnicku, nicméně i tam už ale mají nejhorší zřejmě za sebou. Voda klesá i v Berouně.  

"Řeka kulminovala asi ve dvě ráno a už klesla asi o 30 centimetrů," řekl ráno starosta Zbečna. Voda se podle něj sice vylila z koryta, velké škody ale nenapáchala.  

Berounka však odřízla od okolního světa obyvatele čtvrti Dolní Černošice v Praze-Lipencích. Jediná silnice, která tam vede, je pod vodou. Domy ale zatopeny nejsou.

Hladiny budou navzdory dešti dál klesat

Meteorologové na nejbližší dny předpovídají pouze občasný déšť, který by už vodu neměl zvednout tak výrazně. "Neměl by mít takovou intenzitu, aby situaci na řekách výrazně změnil," řekla Kateřina Štěrbová z českobudějovického pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Evakuovali i mentálně postižené

O víkendu, hlavně v neděli, na tom byli nejhůře lidé v povodí Úslavy, Ohře a Lužnice. Zatopené byly části Koterova, Starého Plzence. "První várka vody přišla z kopců kolem třetí hodiny a zazdila nás bahnem. Potom nás zaplavila Úslava. Pomoci jsme se dočkali po 2,5 hodinách, kdy přijel bagr a před domem postavil val z kamení," řekl Tibor Seman, jehož dům stojí blízko Úslavy ve Starém Plzenci.

Prudký déšť poškodil v sobotu zakrytí právě opravované střechy Ústavu sociální péče pro dospělé s mentálním postižením v Lubech na Chebsku. Voda začala prosakovat do obytných prostor. "Všech 45 klientek bylo přemístěno do vedlejší budovy," uvedl ředitel ústavu Pavel Čáslava. Objekt má být mimo provoz přibližně jeden měsíc.

Rozbouřená Skalice o víkendu napáchala největší škody v Mirovicích na Písecku. Řeka zalila 49 domů, z toho 25 trvale obydlených. Voda natekla do sklepů, garáží, přízemních prostor a rozlila se i do zahrad. Část města zůstala bez dodávek elektřiny. "Velká povodňová vlna přišla nenadále, asi během 20 minut,"řekl starosta Zdeněk Bárta. Skalice již kulminovala časně ráno a voda v ní opadá. Řeka však stále zůstává na druhém povodňovém stupni. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám