Hlavní obsah

Paroubek vs. Topolánek: debata plná šibalství

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Řešením toho, kdo je jaký šibal, a poučkami, jak a kdy se správně podává ruka, začala nedělní debata lídrů největších politických rivalů v České televizi. Předseda ČSSD Jiří Paroubek a předseda ODS Mirek Topolánek se k věcným problémům dostali až ve druhé části pořadu. I tady ale debaty končily spíše urážlivými výpady než řešením toho, zda se například bude či nebude doplácet na léky.

Článek

Dramaturg pořadu Otázky Václava Moravce pojal souboj jako soutěžní utkání v nejrůznějších disciplínách. Oba předsedové tak měli za úkol například vyzvednout klady a zápory soupeře, vylosovat postupně z klobouku  témata a vyjádřit se k nim, položit soupeři tři otázky a odpovědět na dotazy přítomných novinářů.

Jak se podává ruka

V úvodu se oba předsedové vrátili k nedořešenému a medializovanému problému ze setkání minulý týden na TV Prima, v jehož závěru odmítl Topolánek podanou Paroubkovu ruku. Topolánek řekl, že to považoval za zbytečné, protože podáním ruky se pozdravili už v začátku pořadu. Nařkl premiéra, že mu ruku podal a lá leklá ryba a nedíval se mu do očí. Paroubek trval na tom, že podobné chování je neslušné.

Rivalové měli také říci, čeho si na soupeři cení a čeho ne. Paroubek na Topolánkovi oceňuje lidovost a vadí mu, že politiku přenáší do osobních vztahů (což dokumentoval právě nepodáním ruky). Topolánek na Paroubkovi ocenil, že se umí chopit výzvy, kritizoval, že mění názory ze dne na den, jak se mu to hodí.

Kdo je větší šibal

Moderátor měl s rozběhnutou diskuzí mnoho práce, protože politici začali velmi ležérně a dělali si z problémů spíše legraci. Éterem se stále neslo slovo šibal, jak Paroubek původně označil podnikatele Tomáše Pitra. Za šibaly se pak po nejrůznějších narážkách označili vzájemně oba politici a uprostřed debaty už byli ze šibalství a matení v debatě nařčeni i diváci, kteří výměnu názorů přišli do Kongresového centra v Praze sledovat.

Osobní výpady politiky nepřešly ani v té části pořadu, kdy se diskuze stočila na konkrétní problémy. Větší roli v nich hrál premiér, který držel duch kampaně své strany, tedy agresivní útočný způsob. Topolánek většinou také držel linii kampaně - k výpadům se nevyjadřovat a nic nekomentovat. I on se ale v závěru nechal strhnout.

"Od Bílé hory se v této zemi nekradlo nikdy jako za vlád ODS," řekl například Paroubek v debatě o korupci. "Tak, jak se teď premiér chová ke mně, tak se bude chovat k vám, až vyhraje volby," kontroval Topolánek.

Paroubek čekal, že se mu Topolánek omluví za obvinění o stycích s podsvětím, z nichž byl Topolánkem obviněn před týdnem. To ale šéf opoziční strany neudělal.

Losování témat

Jedna z disciplín - témata losovaná z klobouku - byla nakonec ochuzena. Čas zbyl pouze na čtyři z pěti. Prvními dvěma bylo zdravotnictví a korupce. Oba politici ale spíše říkali jak to bude, když bude u vlády ten druhý, než jak to bude, když bude v čele vlády on.

Věcně se začalo debatovat až u třetího tématu - školství. Oba rozebrali výhody a nevýhody toho, aby si studenti přispívali na studium vysoké školy. Paroubek řekl, že s tím, jaké jsou v ČR platy, je nepředstavitelné, aby si studenti platili školné. "Mladé lidi bychom hned zkraje neměli postihovat poté, co vylezou z vysoké školy další dávkou," vyjádřil se k případným odloženým platbám či úvěrům na studium od státu Paroubek. Topolánek připomněl, že levicové vlády v Evropě školné zavádějí.

Předposlední téma byla ekonomika. Debata se obrátila na pracovní trh a růst mezd. Paroubek slíbil, že pokud bude vládnout, poroste ekonomika v roce 2010 o šest procent ročně. Topolánek sliboval procent sedm.

Lístek s nápisem zahraniční politika zůstal v klobouku, na téma už nezbyl čas.

Rušení ministerstev

Oba politici se také shodli, že pokud budou u moci, přeorganizují ministerstva. Paroubek zopakoval, že chce zrušit resort informatiky a místo něj zřídit ministerstvo pro evropské záležitosti, které by vedl Pavel Telička. Topolánek se vyslovil pro zřízení ministerstva hospodářství, které by převzalo nynější náplň práce ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva dopravy a částečně ministerstva pro místní rozvoj. Tato instituce je podle něj nepotřebná, protože velkou část její agendy stejně převzaly kraje.

Otevřené jednání výboru

Paroubek se v debatě vyslovil také k aktuální kauze biolíh. Vyšetřovatel Jan Kubice požádal v pátek o to, aby se v pondělí mimořádně sešel sněmovní branněbezpečnostní výbor, protože má důkazy o tom, že se politici snaží ovlivňovat vyšetřování kauzy biolíh. Paroubek se vyslovil pro to, aby bylo jednání výboru otevřené a v přímém přenosu ho například přenášela televize. Topolánek byl proti, protože materiály, které bude výbor projednávat, podléhají utajení a v takovém případě není veřejné projednávání povoleno. [celá zpráva]

Anketa

Kdo podle vás zvítězil v debatě Jiřího Paroubka a Mirka Topolánka?
Jiří Paroubek
39,3 %
Mirek Topolánek
60,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32074 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek s Topolánkem si předhazují aféry

Předseda občanských demokratů Mirek Topolánek v úterý vyjmenoval 15 případů korupce, které jsou spojovány s vládou nebo ČSSD. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD)...

Výběr článků

Načítám