Hlavní obsah

Rozvodněné řeky ohrožují jih, střed a západ Čech

Právo, Novinky, ČTK, Vladimír Vácha, pab, mák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

V noci na neděli se zvedly hladiny řek na západě a jihu Čech. Nejhorší je situace na Úslavě a Klabavě, zhoršuje se i na Lužnici a Nežárce.

Článek

Český hydrometeorologický ústav v neděli oznámil, že prudce stoupají  hladiny řek v oblasti středních, jihozápadních a jižních Čech. Následkem toho bude překročen 3. stupeň povodňové aktivity na horní Otavě, na dolním toku Otavy pak bude dosažen 2. stupeň.

Třetí stupeň je také na Klabavě, Úslavě a Úterském potoce. Na dolní Lužnici se očekává dosažení 3. stupně, na Nežárce, na Lomnici a na Skalici na Písecku překročení 2. stupně. Hladina Mže pravděpodobně vystoupí na 2. až 3. stupeň, Berounka spíše na 2.

Nejhorší situace je podle západočeského mluvčího hasičů Františka Vaška na řece Úslavě ve starém Plzenci a Koterově, kde platí stav ohrožení, a na Klabavě na Rokycansku.

Voda poškozuje domy

Hasiči vyjížděli v sedmdesáti případech, nejčastěji šlo o čerpání vody a pročištění ucpaných kanálů. Také pomáhali stavět hráze z písku.

"Museli jsme evakuovat několik lidí a to v Rokycanech a v Plzi z kostela U sv. Jiří," řekl Vaško. 

Tibor Seman, jehož dům stojí blízko Úslavy ver Starém Plzenci, řekl: "První várka vody přišla z kopců kolem třetí hodiny a zazdila nás bahnem. Potom nás zaplavila Úslava. Pomoci jsme se dočkali po 2,5 hodinách, kdy přijel bagr a před domem postavil provizorní val z kamení."

Prudký déšť poškodil v sobotu zakrytí právě opravované střechy Ústavu sociální péče pro dospělé s mentálním postižením v Lubech na Chebsku. Voda začala prosakovat do obytných prostor. "Všech 45 klientek bylo přemístěno do vedlejší budovy," uvedl ředitel ústavu Pavel Čáslava. První skupina klientek přestěhována ještě během soboty do pronajaté ubytovny v Lubech, druhá skupina se stěhuje do Domova penzionu pro důchodce Spáleniště v Chebu. 

Poškozený rybník už neohrožuje ves

Osmkrát museli během necelých třech hodin zasahovat v neděli ráno hasiči na Táborsku v souvislosti s vytrvalým deštěm, který zvedá nejen hladinu Lužnice na dolním toku, ale také Blanice a některých menších potoků a rybníků. Nejhorší situace byla kolem desáté dopoledne v obci Blanice, kdy se říčka začala vylévat z břehů. Starosti měli také obyvatelé Zarybničné Lhoty na Chotovinském potoce, kde voda zaplavila několik usedlostí.

"Po prudkých přívalových deštích se to tady pravidelně opakuje a nikdo s tím nic nedělá. Naposledy měl soused vodu k prvním dveřím, dnes je to o hodně horší," zlobila se jedna z místních obyvatelek. Na Táborsku museli vyjíždět hasiči k zásahům ale i celé odpoledne. "Čerpáme vodu z parovodní sítě v Táboře, v Senožatech zase stavíme nornou stěnu u penzionu Na Prádle, protože hrozí zatopení kotelny s topným olejem. Pomáhali jsme i s evakuaci ulice na Plechhamru v Bechyně, kde Lužnice stoupla na druhý stupeň", popsal Právu situaci v neděli odpoledne operační důstojník HZS František Podlaha.

Dodal, že v Bechyni jsou navíc problémy v jedné z čtvrtí s dodávkou elektřiny, neboť zde voda zaplavila energetikou jejich zařízení. Na Jindřichohradecku u Deštné od rána bojovali profesionální i dobrovolní hasiči a místní občané s protrženou hrází rybníka Kacíř. "Během dopoledne se podařilo našim lidem a dobrovolníkům složitou situaci zvládnout a trhlinu utěsnit. Nebylo proto nutné ani evakuovat rodiny z osmi domků pod hrází,"řekl Právu operační důstojník Hasičského záchranné sboru v Jindřichově Hradci Miloslav Lamač.

Na řadě míst kraje stále hustě pršelo ještě a voda stoupala hlavně na horním toku Otavy u Sušice a rovněž na Vydře u Modravy, kde byly vyhlášeny třetí povodňové stupně. "Zatím zde není zřetelná kulminace. Ráno jsme zaznamenaly druhý stupeň v Bechyni do dolní toku Lužnice a jejím přítoku říčce Smutná. Lužnice bude ale zřejmě dál stoupat po celý den, neboť vydatné srážky zasáhly v noci i povodí Nežárky a nelze vyloučit, že pozdě večer dosáhne třetího stupně," uvedl odpoledne dispečer českobudějovického závodu Povodí Vltavy Tomáš Posekaný. Dodal, že řeky budou ještě určitou dobu stoupat, i když odpoledne déšť začal pomalu ustávat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám