Hlavní obsah

V případě dětí odvezených do Argentiny soudy pochybily

– PRAHA

Při rozhodování o odebrání dětí Marcely Krajníkové a jejich převozu do Argentiny soudy pochybily při aplikaci mezinárodní úmluvy, míní ministerstvo práce a sociálních věcí. Ministerstvo podává stížnost na soudkyni Okresního soudu v Litoměřicích a požádalo ministerstvo spravedlnosti, aby prověřilo postup okresního a krajského soudu v této kauze. Převoz dětí považuje za porušení dětských práv.

Článek

"Je zcela nepochybné, že děti byly tímto postupem vystaveny psychické újmě a nesnesitelné situaci," vysvětlila Beránková. Poukázala na to, že soudy pochybily při aplikaci haagské Úmluvy o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí a nezohlednily ustanovení Úmluvy o právech dítěte a Listiny základních práv a svobod. Podle ministerstva je zcela evidentní, že práva a přání dětí nebyla nijak zohledněna.

Na fakt, že soud nemusí rodiči vyhovět, pokud by návrat dítě vystavil psychické či fyzické újmě, upozornilo již několik odborníků. Ministerstvo práce a sociálních věcí také požádalo ministerstvo spravedlnosti, aby podalo podnět k Nejvyššímu soudu ČR. Zaujmout by měl stanovisko, které by sjednotilo rozhodování soudů v podobných případech.

"Vždy je nutné, aby příslušné orgány individuálně posoudily aktuální situaci dětí a teprve poté a ve spolupráci s odborníky, a zejména pak s ohledem na přání dětí, rozhodovaly o jejich budoucnosti," upozornila Beránková.

Krajníková se do Argentiny provdala před devíti lety, po čtyřech letech se však rozhodla, že se rozvede; manžel ji údajně bil a psychicky týral. S dětmi proto odjela do Česka. Krajský soud v Ústí nad Labem ale rozhodl, že se dcera a syn musejí vrátit do jihoamerické země. Podle soudu žena své děti unesla. V Argentině nyní děti žijí s bývalým manželem, údajně se o ně stará jeho matka.

Pomoc matce minulý týden přislíbil i ministr zahraničí Cyril Svoboda, ministerstvo by mělo zajistit českého učitele dětem a případné ubytování v Argentině pro jejich matku. Pomůže prý také v komunikaci s argentinskými úřady a konzulární služba je připravena pomoci s právními službami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám