Hlavní obsah

Komunisté chtějí referendum o raketách USA v ČR

Právo, Novinky, Miloslav Hradil
OLOMOUC

KSČM bude v případě zájmu USA vybudovat v České republice protiraketovou základnu požadovat, aby k této otázce bylo vyhlášeno referendum. "Jednalo by se o předsunutou raketovou základnu USA, jejíž existence by ohrožovala bezpečnost lidí v naší zemi a proto by měli mít právo se k jejímu zřízení vyjádřit," řekl v pátek novinářům v Olomouci předseda KSČM Vojtěch Filip.

Článek

Doplnil přitom, že o tak závažné otázce nemůže rozhodnout žádná vláda, která vzejde z voleb. Současné české zákony přitom vyhlášení obecného referenda neumožňují.

Informace o záměru USA přinesl v pondělí s odvoláním na americké představitele deník International Herald Tribune. Podle deníku Washington stále zvažuje, zda svou plánovanou protiraketovou základnu na starém kontinentu vybuduje v Česku nebo Polsku.

Odborníci Pentagonu podle listu jednají s těmito východoevropskými partnery a nejspíš v létě doporučí konečné místo pro základnu ministrovi obrany Donaldu Rumsfeldovi. Cílem nové protiraketové pozemní základny, která má být bojeschopná do roku 2011 a má mít deset střel, bude zneškodňovat případné nepřátelské rakety z Íránu a dalších možných míst světa.

Armáda žádnou žádost USA nedostala

"Vnímáme to jako vážný problém, protože taková základna by sloužila obraně jiného státu a zvýšila by nebezpečí pro občany v Česku, protože případný útok agresora by směřoval nejdříve k vyřazení obranných systémů v předpolí USA. Česká republika by se tak stala terčem útoku," poznamenal Filip s tím, že vybudování základny není žádný závazek vůči NATO či EU.

Ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) tento týden novinářům řekl, že armáda žádnou žádost ohledně základen ze strany Spojených států neobdržela. "Na základě dva roky starého vládního rozhodnutí se pouze konají konzultace," prohlásil.

Člen výboru pro obranu a bezpečnost Sněmovny Alexander Černý (KSČM) v pátek v Olomouci uvedl, že úvahy o zřízení základny zazněly již před dvěma lety. "Odpovědi byly vždy nesmírně vyhýbavé. Víme přitom, že existuje šest nebo sedm míst, kde by mohly být u nás tyto prostředky umístěny. Pro tak malou republiku, jako je ČR, jde o sebevražednou záležitost. Jde o zahrávání si s bezpečností občanů," konstatoval Černý s tím, že pokud se vedou nějaké konzultace, pak nemohou být abstraktní.

Projekt naráží na odpor Moskvy

Podle Filipa je jedním z uvažovaných míst pro umístění základny v Česku čára mezi i Litovlí a Olomoucí. "Je známo, že odsud je možné radiolokátory sledovat území od Severního moře až po severní Afriku a také část Středního východu," dodal předseda KSČM.

Základna by měla být podle deníku International Herald Tribune součástí amerického protiraketového "deštníku", jehož části leží například na Aljašce či na Marshallových ostrovech. Projekt naráží na otevřený odpor hlavně Moskvy. Celkové náklady projektu, včetně nákladů na rakety, jsou odhadovány na 1,2 miliardy dolarů (26,5 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám