Hlavní obsah

Soud s Kořistkou bude bez odposlechů

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Krajský soud v Ostravě, který bude příští týden pokračovat v projednávání žaloby Jana Večerka a Marka Dalíka na poslance Zdeňka Kořistku, nebude mít k dispozici policejní odposlechy, pořízené při vyšetřování úplatkářské aféry. Malá část z nich však mezitím unikla do médií.

Článek

Okresní státní zástupkyně Tamara Kornasová, kterou požádala soudkyně o zaslání spisu, dospěla po několika týdnech k závěru, že odposlechy ani jejich přepisy pro účely civilního řízení nevydá.

"Spis jsem už ostravskému krajskému soudu zaslala, ale bez odposlechů. Lze je totiž použít pouze za striktně vymezených zákonných podmínek," řekla Právu Kornasová. Své rozhodnutí vysvětlila tím, že odposlechy jsou zákonným průlomem do svobod a práv občanů, které garantuje ústava, a lze je použít pouze v nezbytné míře pro zajištění účelů trestního řízení. "Tento svůj závěr opírám také o judikaturu Evropského soudu pro lidská práva," dodala Kornasová.

Zprávu o zveřejnění části odposlechů čtete zde

Soudkyně o ně už zřejmě žádat nebude

Soudkyně Radmila Baďurová, která se bude kauzou zabývat, uvedla, že rozhodnutí státního zastupitelství bude respektovat a o přepisy telefonátů už dále žádat zřejmě nebude.

Odposlechy jsou přitom jedním z klíčových důkazů, z nichž podle policejní verze vyplývá, že Dalík a Večerek nabízeli Kořistkovi v létě 2004 úplatek deset miliónů výměnou za to, že nebude hlasovat pro důvěru vládě.

Dalík s Večerkem, jejichž kauzu státní zastupitelství již definitivně odložilo, to odmítají a žádají po Kořistkovi půl miliónu pro každého za újmu na dobré pověsti.

Zdeněk Kořistka, který bude muset u soudu prokázat pravdivost svého tvrzení o pokusu o uplácení ze strany Dalíka a Večerka, byl informací o postupu státního zastupitelství nemile překvapen. Výslovně totiž žádal, aby odposlechy vzal soud v úvahu. "Já mám podle ústavy právo na spravedlivý proces a pokud nebudu moci předložit všechny dostupné důkazy, bude mi toto právo upřeno. Z veřejných vyjádření policie i původního dozorujícího státního zástupce Martina Fraše vyplývá, že důkazy spočívají právě v odposleších," řekl Kořistka Právu.

Soudkyně Právu řekla, že trestní spis již má k dispozici a jednání je nařízeno na úterý. Na argumenty Kořistky, že v odposleších spočívá těžiště důkazů, reagovala konstatováním, že žalovaná strana sice má právo předkládat důkazy ve svůj prospěch, musejí být ale získány v souladu se zákonem, což by v tomto případě patrně nebylo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám