Hlavní obsah

Žalobce zrušil stíhání muže, který se zastal Jacques

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zastupitelství zrušilo trestní stíhání Tomáše Slunéčka, který při prvomájovém pochodu neonacistů bránil šéfku vládní sekce pro lidská práva Kateřinu Jacques před policistou Tomášem Čermákem.

Článek

"Fyzicky napadl policistu Tomáše Čermáka tak, že se slovy 'ty prase, ty hovado' ho vší silou kopl pravou nohou do levé hýždě," uvádí se v policejním usnesení o zahájení trestního stíhání. Slunéčko útok nepopírá."Ano nakopl," odpověděl Slunéčko na otázku, zda Čermáka nakopl.

Čermák si pak stěžoval, že mu Slunéčko poškodil sedací nerv, a on se proto nemůže pořádně hýbat.

Slunéčkovi bylo obvinění z napadení veřejného činitele sděleno hned v den incidentu 1. května. Jeho právníci však proti postupu policie podali stížnost, kterou následně řešilo státní zastupitelství v Praze 2. Podle zástupkyně Slunéčka Terezy Dudové zastupitelství případ vrátilo policii k došetření a zároveň jí uložilo, aby věc odložila.

Žalobce uznal, že Čermák se dopouštěl trestného činu a ochrana, které požívá jako veřejný činitel, se na něj tedy nevztahovala. Slunéčkův čin tak byl nutnou obranou. Čermák byl za bití Jacques obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele, ublížení na zdraví a omezování osobní svobody. Byl dočasně zproštěn výkonu služby. Sám stále tvrdí, že jednal podle předpisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám