Hlavní obsah

Krejčířův muž s údajnými kompromitujícími materiály na ČSSD prý zmizel

SEYCHELY/PRAHA

Podnikatel Radovan Krejčíř podle svých slov už déle než týden postrádá svého někdejšího domovníka z luxusní vily v Černošicích Milana Moravce. Měl u sebe mít kompromitující materiály na sociální demokracii o korupci, materiály ke společnosti Čepro a ověřené kopie znaleckých posudků na směnky údajně stvrzující, že ČSSD dluží Krejčířovi 60 miliónů korun.

Článek

"Kancelář mého advokáta ve středu předala policii podnět k vyhlášení celostátního pátrání," sdělil Krejčíř.

Vedoucí kanceláře ředitele policie Praha-západ, kam je podnět adresován řekl, že zatím nic neobdrželi. Policie by za běžných okolností měla Krejčíře jako oznamovatele vyslechnout. To prý ale teď není možné. "Musí se nejprve ověřit, zda se informace o pohřešování zakládá na pravdě, teprve pak je vyhlášeno pátrání," uvedl.

Moravec podle Krejčíře žil na ubytovně v Radotíně. Několik let se staral o černošickou vilu a zajišťoval kompletní servis pro Krejčířovu rodinu. Krejčíř tvrdí, že byl s Moravcem několikrát denně v telefonickém kontaktu i poté, co odjel na Seychely. Moravec měl za ním dokonce přijet.

Moravec měl odletět na Seychely

Krejčíř uvedl, že s Moravcem naposledy mluvil 16. května večer. Moravec se mu měl poté asi za dvě hodiny ozvat, ale neučinil tak. Nepřišel ani druhý den na plánovanou schůzku s dalším Krejčířovým spolupracovníkem Josefem Valentou. Moravec měl potom odjet do Vídně a přes Dubaj na Seychely. "Letenku na tento let měl již zakoupenou," sdělil Krejčíř.

Kromě kompromitujících dokumentů měl Moravec podle Krejčíře u sebe asi deset výtisků nové Krejčířovy knihy, obálku se smlouvami a hotovost ve výši 150 000 korun.

Krejčíř se prý snažil Moravce kontaktovat i dál, od pondělí jsou ale oba jeho telefony vypnuty. Vzhledem k tomu, že Moravec měl u sebe dost důležité dokumenty, má klient obavu o jeho život a zdraví, stojí v podnětu.

Směnky zveřejnil v knize

Krejčíř ve své nové knize zveřejnil dvě směnky, které podle něj dokládají, že v březnu 2002 půjčil sociální demokracii 60 miliónů korun na předvolební kampaň. Pod jednou ze směnek je údajně podpis bývalého premiéra a předsedy ČSSD Stanislava Grosse, který tvrdí, že jde o padělek.

Policie již v březnu uvedla, že má důkaz o tom, že Krejčíř chce směnku padělat. Vyšetřovatel prý zajistil fax, z nějž někdo o směnce komunikoval se Seychelskými ostrovy. Dosud ale nikdo nebyl obviněn. Krejčíř v knize zveřejnil i část posudku potvrzující pravost podpisu. Tvrdí, že jej vypracoval renomovaný švýcarský znalecký ústav, který ale zůstal utajen. Stejně podnikatel neuvedl ani jméno znalce, který posudky vypracoval.

Muže šetřila finanční policie

O oba Krejčířovy spolupracovníky, Moravce i Valentu, se v minulosti zajímala finanční policie. Valenta byl nedávno zadržen ve Vídni, měl u sebe téměř sto tisíc eur (téměř tři milióny korun) a policie ho podezírala z praní špinavých peněz. Nakonec ho ale neobvinila, protože dostatečně prokázal původ peněz i účel jejich převozu.

Ze stejného důvodu jako Valenta byl loni zatčen i Moravec. Zadržela ho německá policie v autě těsně před hranicemi se Švýcarskem, kde chtěl na bankovní konto uložit také asi sto tisíc eur. Moravcovým případem se ale finanční policie nezabývala.

Reklama

Výběr článků

Načítám