Hlavní obsah

Volby už vzdaly dvě menší strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Z letošních bojů o poslanecká křesla se ve čtvrtek stáhla už druhá strana. Recesistické seskupení Helax - Ostrava se baví z volebního klání odstoupilo s tím, že hlasy, které voliči věnují malým stranám, jsou podle nich vyhozené. Ostravané tak následují Českou pravici. Její předseda Michal Simkanič oznámil stažení kandidatury v úterý. Počet kandidujících stran v letošních volbách do Sněmovny se tak ztenčil na 24.

Článek

Volební manažer strany Helax - Ostrava se baví Mirek Pifka v souvislosti se stažením kandidátky vyzval voliče, aby podpořili ty strany, které mají reálnou šanci se do Sněmovny dostat. Helax přitom kandidoval pouze v Moravskoslezském kraji.

"Rozhodnutí je definitivní. Nyní musíme podniknout oficiální kroky," prohlásil ve čtvrtek Pifka s tím, že strana svůj úkol už splnila. "Našim záměrem bylo přitáhnout pozornost k volbám a dostat prostor k vyjádření našich politických názorů. To se podařilo," uvedl.

Podle Pifky by Helax volily asi tři tisíce lidí. "Byly by to vyhozené hlasy. Vyzýváme proto lidi, aby volili strany, které mají reálnou šanci se do Sněmovny dostat a mohou převálcovat blok KSČM a ČSSD," řekl.

Do komunálních voleb už vážně

Odstoupení ze sněmovních voleb prý ale rozhodně neznamená ukončení politické dráhy strany Helax - Ostrava se baví. "Chceme se zúčastnit podzimních komunálních voleb. Tentokrát už ale s kvalitní kandidátkou a reálným programem," uvedl manažer strany, která například navrhovala možnost nákupu piva a vlašského salátu na splátky, chtěla bojovat proti školní šikaně snížením hranice trestní odpovědnosti až na jeden rok, či získat přístup k ropě anexí Saudské Arábie. [celá zpráva]

Z kola už je také Česká pravice

Rozhodnutím nezúčastnit se sněmovních voleb, se Helax připojil k další neparlamentní straně, která oznámila, že stáhne svoji kandidátku. V úterý tak totiž učinil i předseda České pravice Michal Simkanič. Ten vyzval své případné voliče, aby dali svůj hlas ODS.

V pořadu České televize Události, komentáře Simkanič prohlásil, že chce tímto krokem zabránit tomu, aby po volbách získaly většinu ve Sněmovně levicové strany ČSSD a KSČM. "Máme pocit, že svoboda a demokracie je v této zemi ohrožena nejvíce od listopadu 1989. Na základě toho se výkonný sbor České pravice rozhodl stáhnout svojí kandidátku s tím, že veškeré svoje hlasy delegujeme ODS," uvedl Simkanič, který zároveň vyzval ke stejnému postupu i ostatní malé strany.

Michal Simkanič se vloni stal aktérem aféry expremiéra Stanislava Grosse, když spálil jeho směnku.

Hlasy pro strany, které odstoupily, propadnou

Strany a politická uskupení, které se rozhodly odstoupit z voleb, musí tuto skutečnost ohlásit nejpozději 48 hodin před zahájením voleb, tedy do středy 31. května. Zveřejnění informace o stažení kandidatury mají podle volebního zákona zajistit krajské úřady.

Stažením kandidatury strany nezískají nárok na vrácení příspěvku k úhradě volebních nákladů, který za každý kraj činí 15 000 korun. Volební lístky pro Helax i Českou pravici už byly totiž vytištěny. Pokud by je ale lidé přesto vhodili do volební urny, jejich hlasy by propadly. Podle volebního zákona by okrskové volební komise při sčítání hlasovacích lístků k takovým hlasům nepřihlížely.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám