Hlavní obsah

Senát schválil tvrdší tresty pro vrahy a násilníky

PRAHA

Senátoři ve čtvrtek schválili lidovecký návrh na zpřísnění postihů za opakovanou násilnou trestnou činnost. Podle novely budou moci soudci častěji ukládat doživotí a další vysoké tresty. Poslanci souhlasili také s návrhem, aby policisté mohli odebírat vzorky DNA i proti vůli podezřelých nebo odsouzených osob.

Článek

Lidovecký návrh, který začátkem května schválili poslanci, předpokládá zpřísnění postihů za násilnou trestnou činnost. Dává soudcům možnost častěji ukládat doživotí a další vysoké tresty. U činů jako je vražda, znásilnění, pohlavní zneužívání, vydírání, ublížení na zdraví nebo braní rukojmích posouvá horní hranici trestu odnětí svobody z 15 na 25 let.

"Jedná se zejména o činy, které nejsou náhodné, jsou promyšlené a často páchány rukou recidivistů. Co nejtvrdší postih lidí, kteří opakovaně páchají tyto činy, je v zájmu společnosti," uvedl v rozhovoru pro Českou televizi poslanec KDU-ČSL Pavel Severa.

Návrh vychází z dřívějšího konceptu KDU-ČSL, kterému se říkalo "třikrát a dost". Poslanci ale odmítli princip, podle kterého měl pachatel za třetí vážný trestný čin automaticky strávit zbytek života za mřížemi.

Současná předloha ponechává větší prostor pro rozhodování soudců, kterým umožňuje svobodně stanovovat výši trestu. Pokud by ale soudce neuložil výjimečný trest pachateli, který vraždil již podruhé, musel by zároveň vysvětlit, proč takový člověk není pro společnost nebezpečný.

Senátoři souhlasili s odebíráním DNA i násilím

Senátoři souhlasili také s další předlohou, která dá policii v případě prezidentovy podpory k dispozici nástroj, jenž má usnadnit a urychlit identifikaci podezřelých osob.

O prospěšnosti předlohy přišel senátory přesvědčit i ministr vnitra František Bublan. Podle něj mohou nyní podezřelé osoby odmítnout poskytnutí vzorku DNA a zkomplikovat tak vyšetřování. Ministr připomněl konkrétní případ, kdy si lidé podezřelí z vyloupení pražské pošty, nenechali odebrat vzorek. Pachatel osmadvacetimiliónové loupeže nakonec dopaden nebyl.

Bublan se také vyjádřil k námitkám, že získané informace mohou být zneužity. Ministr ujistil, že policie bude archivovat vzorek pouze u odsouzených osob. U lidí, kterým policie podezření neprokáže, mají být veškeré zjištěné informace zničeny.

Senát schválil i další zákony

Horní komorou prošel také návrh, který snižuje DPH u kávy, čaje a cukrovinek. [celá zpráva]

Senátoři také zbavili občany starší 70 let povinnosti vyměnit si občanské průkazy, přestože řada z nich před hlasováním upozorňovala na chyby, které podle nich předloha obsahuje.

Kdyby Senát kterýkoliv z projednávaných návrhů vrátil Sněmovně k dopracování, rovnalo by se to ve skutečnosti jeho definitivnímu zamítnutí, protože Sněmovna už se před volbami nesejde. Noví poslanci vzešlí z červnových voleb už o těchto normách jednat nemohou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám