Hlavní obsah

Nova: Licenci na vývoz zbraní má podezřelá firma

PRAHA

Ministerstva vnitra a průmyslu a obchodu udělila společnosti Proxima Group licenci na vývoz zbraní, a to přesto, že manžel jedné z jednatelek firmy je souzen kvůli nelegálnímu obchodování s vojenským materiálem. Informovala o tom ve středu televize Nova.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Několik členů sněmovní komise pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) rozhodnutí považuje za podezřelé a chce věc předat parlamentnímu výboru pro obranu a bezpečnost.

Jednatelkami společnosti Proxima Group jsou Vlasta Kovačičová a Petra Šimková, obě získaly prověrku NBÚ. Manžel Kovačičové Pavel je přitom obžalován kvůli porušení předpisů o zahraničním obchodu s vojenským materiálem, uvedla televize. Podle obvinění se v jiné firmě v roce 2004 podílel na přípravě nelegálního prodeje asi tisíce vojenských pistolí do USA.

Lidovec Pavel Severa Nově řekl, že rozhodnutí na něj dělá dojem, že byl někdo uplacen. S tím souhlasí i další členové komise pro kontrolu NBÚ Tomáš Kladívko (ODS) a Miloš Titz (ČSSD).

Ministerstvo průmyslu a obchodu podezření o korupci popírá s tím, že mu udělení licence doporučilo ministerstvo vnitra. "Naše stanovisko je doporučující, konečné rozhodnutí je na ministerstvu průmyslu a obchodu," řekla Nově mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová. K tomu, že ministerstvo vnitra nejdříve vydalo zamítavé stanovisko a následně kladné, se vyjádřit odmítla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám