Hlavní obsah

Vědci kritizují Klause za jeho postoj k EU

PRAHA

Významní představitelé českého vědeckého a akademického světa ve středu napsali prezidentu Václavu Klausovi dopis, ve kterém ho kritizují za jeho postoj k Evropské unii. Vadí jim Klausova opakovaná kritická prohlášení na adresu Unie.

Článek

Na 66 vědců a vysokoškolských profesorů Klausovi napsalo, že jeho obavy o ztrátu národní a kulturní identity jsou liché, že se nenaplnily obavy z ekonomických problémů a že nepozorují nesnesitelný útlak bruselské byrokracie nebo deficit demokracie.

Vědci zdůraznili, že na rozdíl od prezidenta jsou pro evropské občanství, euroústavu a posílení Evropského parlamentu. "Se znepokojením sledujeme opakovaná kritická vyjádření prezidenta republiky k budoucnosti Evropské unie," stojí v prohlášení.

Klaus je nyní na návštěvě Pobaltí. V Estonsku dnes navrhl změnit podobu a směřování EU.

Pod dopisem jsou podepsáni například astrofyzik Jiří Grygar, český člen americké akademie věd Jan Bureš, bývalý rektor Univerzity Palackého v Olomouci a senátor Josef Jařab, sociolog Jiří Musil, profesor JAMU Petr Oslzlý, filozof a bývalý prezidentský kandidát Jan Sokol, Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd a další osobnosti.

Reagují mimo jiné na projev prezidenta na shromáždění Učené společnosti České republiky. Zdůrazňují, že nesdílejí Klausův kritický pohled na proces evropské integrace a jeho srovnání s dřívějšími integračními snahami v rámci sovětského bloku považují na velmi nepřípadné.

Klaus bývá pozorovateli označován jako euroskeptik, euroústavu odmítá jako nepotřebný dokument. Prezident se považuje za eurorealistu.

Akademici jsou přesvědčeni, že zatím neschválená euroústava, která má být základním dokumentem EU, euroobčanství a europarlament zajistí Evropě důstojné místo ve světě, kde jsou klíčovými hráči USA, Čína, Indie, Rusko a další státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám