Hlavní obsah

Bohumín se ohradil proti nařčení z diskriminace Romů

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOHUMÍN

Bohumínská radnice se ostře ohradila proti zprávě mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International, která ji v úterý zkritizovala kvůli údajné diskriminaci Romů. Organizaci vadilo, že město vystěhovalo romské rodiny z hotelového domu, aniž by jim poskytlo náhradní bydlení.

Článek

Starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD) uvedl, že zpráva mezinárodní organizace pro lidská práva je jednostranná a nepravdivá. "Romské rodiny jsme nijak nediskriminovali," prohlásil. Zpráva město Bohumín napadala za to, že romské rodiny údajně poslalo do azylových domů a přitom je rozdělilo.

Občany podle barvy pleti nedělíme

Starosta tyto závěry odmítá. "Divíme se, že tak věrohodná mezinárodní organizace podává pouze jednostranné a nepravdivé informace, aniž by si ověřila fakta. Město koupilo hotelový dům loni od zdejšího podniku ŽDB, který jako bývalý vlastník neprodloužil lidem v hotelovém domě ubytovací smlouvy. Byli mezi nimi Vietnamci, Romové i bílí. My však občany podle barvy pleti nedělíme," uvedl ke zprávě Amnesty International starosta Vícha.

I když se podle něj jednalo o hotel, město mnoha rodinám poskytlo ubytování a sociální odbor pomáhal lidem z hotelového domu při shánění náhradního ubytování. Vícha upozornil, že v hotelovém domě přesto zůstalo bydlet z celkového počtu tří stovek jeho obyvatel protiprávně 16 lidí. "Město je proto muselo vystěhovat soudně," podotkl. Podle Víchy karvinský okresní soud a posléze i odvolací ostravský krajský soud rozhodl, že postup města byl správný a pobyt lidí v hotelovém domě neoprávněný.

"Zbylí hoteloví hosté stačili před svým odchodem hotelový dům zdevastovat a dosud nám dluží nemalé desetitisícové částky za svůj neoprávněný pobyt v objektu," doplnil Vícha. Přestože podle něj zpráva Amnesty International město mediálně poškozuje, nehodlá z ní vyvodit žádná opatření, jako trestní oznámení či žalobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám