Hlavní obsah

Špičky ODS se tajně radily s Klausem

PRAHA

Někteří členové nejužšího vedení ODS se v pondělí večer na tři hodiny tajně sešli na Hradě se svým čestným předsedou, prezidentem Václavem Klausem. Znovu s ním mají jednat příští týden, také v pondělí. Právo se to dozvědělo z dobře informovaných zdrojů. Prezident popřel, že by nějaká schůzku byla. Nyní je na návštěvě Estonska.

Článek

Schůzka s Klausem, který dlouhodobě proklamoval svou nadstranickost, se uskutečnila týden před volbami.

Obsah schůzky zdroj Práva nechtěl upřesnit. Stejně tak se nechtěli vyjadřovat oslovení členové grémia . V kuloárech ODS se v úterý spekulovalo o konzultacích s Klausem kvůli sobotnímu útoku bývalého místopředsedy ODS a Klausova neformálního poradce Miroslava Macka na ministra zdravotnictví Davida Ratha.

Představitelé ODS v úterý tvrdili, že o schůzce s Klausem nemají informace. Klaus ve středu schůzku popřel a řekl, že jediný člen ODS, kterého v pondělí potkal, byl předseda Senátu Přemysl Sobotka na pohřbu generála Františka Peřiny

ODS tíží Mackova facka

Politici ODS mimo mikrofony přiznávají, že je Macek poškodil před volbami. Klaus se osobně k případu dosud nevyjádřil. Pouze jeho mluvčí Petr Hájek v pondělí sdělil, že Klaus nesouhlasí se "slovními urážkami, ani s následnými pohlavky".

V úterý se sešlo grémium ODS. "Nijak zvlášť jsme se toho nedotkli," řekla k Mackovi Právu Němcová. Podle ní není důvod se věcí dále zabývat. Přitom Topolánek Macka vyzval k odchodu z ODS. Macek to odmítl. Také jeho organizace v Zábřehu na Moravě se tím v pondělí večer nechtěla zabývat.

Němcová podle svých slov neví o tom, že by se někdo z vedení strany s Mackem například telefonicky spojil. Macek Právu v úterý řekl, že s vedením ODS už dlouho v kontaktu není.

Reklama

Výběr článků

Načítám