Hlavní obsah

Paroubek s Topolánkem si předhazují aféry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda občanských demokratů Mirek Topolánek v úterý vyjmenoval 15 případů korupce, které jsou spojovány s vládou nebo ČSSD. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) kontroval výčtem 14 kauz ODS, které podle něj zavánějí nepravostmi.

Článek

"Topolánkovi nezbývá nic jiného než urážet a dělat podrazy," komentoval stroze iniciativu šéfa ODS lídr soc. dem. Paroubek. Premiér uvedl, že chce svým prohlášením bránit čest bývalého předsedy ČSSD Stanislava Grosse.

"Právě ministři za ODS kryli celé roky největší daňové úniky v dějinách České republiky v řádu desítek miliard korun spojené s podvody s lehkými topnými oleji. Starostové za ODS byli zapleteni do mnoha regionálních korupčních skandálů a sama ODS podváděla rozsáhle a hanebně se svými sponzory," prohlásil Paroubek.

Paroubek se negativně zmínil například o financování Topolánkova bytu, o koupi sídla ODS na Jánském Vršku, vazbách některých členů ODS na bývalé vedení VZP, či kauzu Knižní velkoobchod.

Aféry soc. dem. podle Topolánka

Topolánek ještě před premiérovým výčtem zveřejnil vlastní seznam hříchů ČSSD. Reagoval tak na trestní oznámení, které na něj premiér podal kvůli výrokům o údajném napojení ČSSD na organizovaný zločin. [celá zpráva]

Mezi patnáctkou kauz, které podle šéfa ODS vzbuzují podezření, je například korupční aféra týkající se státní zakázky na výrobu biolihu, ve které figurují bývalý poradce ministra Zdeňka Škromacha Jan Hanáček a bývalí členové ČSSD Jan Láznička a Ludmila Schwarzová.

Topolánek připomněl, že policie prověřuje možnou souvislost této aféry s vraždou podnikatele Františka Mrázka. Následuje kauza bývalého ředitele premiérova kabinetu Zdeňka Doležela a jeho nevyjasněná role v kauze Unipetrol. Seznam obsahuje i starší kauzu výběrových řízení na jednotlivých ministerstvech a tunelování podniku Liberta, za které byl odsouzen ministr financí z vlády premiéra Miloše Zemana Ivo Svoboda (ČSSD).

Topolánek Paroubka upozornil, že pokud bude bránit objektivnímu informování o těchto kauzách, vystaví se podle Topolánka podezření, že se kauzy "zametají pod koberec" s jeho vědomím či na jeho příkaz. "V takovém případě jsme svědky návratu bolševických praktik a arogance moci, která nemá po listopadu obdoby a znamená pro budoucí demokratický vývoj zásadní nebezpečí," uvedl.

Reklama

Související články

Paroubek podal na Topolánka trestní oznámení

Premiér Jiří Paroubek v pondělí podal trestní oznámení na předsedu ODS Mirka Topolánka. Ten o něm v neděli v TV prima prohlásil, že má kontakty s organizovaným...

Výběr článků

Načítám