Hlavní obsah

Mackova facka je podle žalobce pouze přestupkem

Právo, Novinky, ČTK, ada, teč
PRAHA

Obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha oznámil, že útok bývalého místopředsedy ODS Miroslava Macka na ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) nebude posuzován jako trestný čin, nýbrž pouze jako přestupek. "Společně s ředitelkou policie Praha II. jsme dospěli k závěru, že se jedná o přestupek proti veřejnému pořádku," uvedl v pondělí Bláha.

Článek

Státní zástupce upřesnil další postup policie. Případ teď podle něj převezme místní oddělení v Praze 2, které pak věc předá městskému úřadu k přestupkovému řízení.

Trestný čin nebo přestupek?

"Je to typický trestný čin výtržnictví, pro který jsou každou chvíli souzeni různí lidé, když se třeba poperou v hospodě," řekl přitom Právu soudce, který si ale v této souvislosti nepřál být jmenován.

Státní zástupce však došel k jinému názoru. "Mohlo se jednat o trestný čin výtržnictví nebo o přestupek proti veřejnému pořádku. Nakonec jsme věc kvalifikovali jako přestupek," řekl Bláha s tím, že prý ve spolupráci s policií celou věc posuzoval i na základě záběrů televizních kamer.

Pokud by byl Macek stíhán pro trestný čin výtržnictví, hrozila by mu podle trestního zákona peněžitá pokuta nebo až dvouletý trest.

Útok na veřejného činitele to nebyl

Rath v první reakci na Mackovu facku prohlásil, že mohlo jít o napadení veřejného činitele. Tuto interpretaci ale právníci odmítají. Podle něj by totiž k incidentu muselo dojít v souvislosti s výkonem funkce, což v daném případě nebylo.

O potyčku se zajímala policie už v sobotu. "Případ nevyšetřujeme, protože nikdo nepodal trestní oznámení. Ještě ten den ale provedla policie místní šetření se svědky, které jsme zastihli. Bylo to konzultováno i se státním zástupcem, který rozhodl, ať ve věci trestního řízení úkony nezahajujeme," sdělila ještě v neděli odpoledne Právu pražská policejní mluvčí Eva Miklíková. Doplnila, že jak se bude situace vyvíjet dále, se teprve uvidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám