Hlavní obsah

Rath se s Mackem soudit nebude, hrozí ale Pekárkovi

PRAHA

Bývalému místopředsedovi ODS Miroslavu Mackovi možná sobotní napadení ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) na zubařském sjezdu projde bez soudní odezvy. Rath totiž v neděli oznámil, že na Macka nebude podávat trestní oznámení. Oznámil ale, že požene k zodpovědnosti organizátora setkání, prezidenta České stomatologické komory Jiřího Pekárka.

Článek

"Já jsem nad tím přemýšlel a mně Macek přijde fakt jak vyšinutý chudák a je mi ho spíš líto, takže přemýšlím, že já osobně v této věci nic podnikat nebudu," komentoval ministr své rozhodnutí. Macek ho na sobotní valné hromadě stomatologů bez varování zezadu udeřil do hlavy, následně se oba muži střetli v pěstním souboji. [celá zpráva]

Rath chce vyvodit důsledky proti Pekárkovi

Rath nicméně v neděli oznámil, že přestože se nehodlá soudit s Mackem, zváží postup proti prezidentovi České stomatologické komory Jiřímu Pekárkovi. Ten podle ministra nese za chování hosta, kterého sám na sněm pozval, zodpovědnost.

"To je věcí pana ministra," reagoval na Rathova slova Pekárek. Připomenul, že se Rathovi už omluvil a Macka na sněm pozval výhradně jako moderátora.

Mackova reakce podle Ratha není normální

Miroslav Macek vysvětlil svůj útok jako odplatu za Rathova dřívější neuctivá slova o jeho manželce. Rath Mackovu reakci odmítl. "Tak nereaguje normální člověk," uvedl k tomu ministr. "Já ho spíš lituju. Kdybych mu měl dát ránu za to, co on neustále píše na svých webových stránkách o mně a o panu premiérovi, tak bych ho asi musel utlouct," pokračoval Rath.

Přestože ministr sám za sebe žádné právní kroky proti Mackovi podniknout nehodlá, podotkl, že neví, jestli útok nebude řešit samo státní zastupitelství jako přestupek či trestný čin, možná i jako útok na veřejného činitele.

Zubaři Macka nepotrestají, ODS možná ano

Mackovi, který je původní profesí zubař, nehrozí postih ani od České stomatologické komory. Její prezident Jiří Pekárek uvedl, že Macek není jejím. Proto ho profesní organizace zubařů nemůže nijak potrestat a případem se tedy nebude zabývat.

Problémy ale Macka možná čekají v ODS. Předseda strany Mirek Topolánek v nedělním duelu s premiérem Paroubkem v televizi Prima zopakoval, že se občanští demokraté od Mackova chování distancují. Šéf ODS navíc Mackovi z obrazovky vzkázal, že by měl zvážit svůj odchod ze strany, kterou svým jednáním poškodil. [celá zpráva]Macek prohlásil, že se k odchodu z ODS nechystá.

Rath se cítí zdráv

Rath uvedl, že se po sobotním incidentu už cítí lépe, lékařské ošetření ani nevyhledal. Sám si stanovil diagnózu jako lehké zhmoždění krční páteře a drobný otřes mozku. "Bolely mě svaly v oblasti obratlů krční páteře a hlava. Včera jsem si vzal ibalgin, dnes už je to lepší," řekl. "Nehledě k tomu, chlap něco musí vydržet," dodal.

Reklama

Související články

Macek se popral s Rathem na sjezdu zubařů

Valná hromada stomatologů, která v sobotu zahájila týden zdravotnického neklidu, začala incidentem mezi bývalým místopředsedou ODS Miroslavem Mackem, který...

Výběr článků

Načítám