Hlavní obsah

Nečas, Sobotka a spol. se přeli o Mackovu facku

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dva týdny před sněmovními volbami hýbá českou politickou scénou útok bývalého místopředsedy ODS Miroslava Macka na Davida Ratha (ČSSD). I v nedělní debatě Otázky Václava Moravce České televize vévodila tématům Mackova "česká facka", kterou přední muž ODS devadesátých let uštědřil ministru zdravotnictví v sobotu na setkání zubařů v Praze.

Článek

Nejvíce v diskusi argumentovali ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) a místopředseda ODS Petr Nečas. Sobotka v ČT zopakoval tvrzení ministra Ratha a premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD), kteří označili Mackův výpad za zbabělý, protože napadl svého soka ve chvíli, kdy Rath útok nečekal. [celá zpráva] Nečas podotkl, že "se od útoku distancuje". Jedním dechem ale dodal, že by neměl být soukromý spor obou mužů zneužíván v politické předvolební kampani.

Sobotka řekl, že by ODS měla zareagovat na Mackovu facku jeho vyloučením ze strany. Nečas to odmítl s tím, že soukromý spor je záležitostí obou protagonistů rvačky na sněmu zubařů a neměl by znamenat Mackův odchod z veřejného života.

Nečase podpořil i šéf lidovců Miroslav Kalousek, jenž označil incident za "spor dvou narcisů, kteří se navzájem zfackovali". Kalousek rovněž varoval před zneužitím ataku ve volební kampani ze strany ČSSD.

Šéf komunistů Vojtěch Filip Mackovo jednání odmítl s tím, že jej nemile překavpila reakce prezidenta Václava Klause. Podle Filipa by se měl prezident odhodlat k ukončení externí spolupráce s Mackem. S takovým postupem by souhlasil i předseda US-DEU Pavel Němec, jenž Klausovi doporučil "méně zvát Macka na konzultace".

Kalousek se však prezidenta zastal, když podotkl, že "se nediví, proč prezident nechce vstupovat do trapného sporu".

Sobotkovi leží Klaus v žaludku

Ministr financí Sobotka (ČSSD) během další části diskuse vypíchl jako největší chybu soc. dem. v posledních čtyřech letech, že "nedokázala zabránit zvolení Václava Klause na Hrad". Rival z ODS Nečas zpytoval svědomí, že "občanští demokraté částečně přispěli v minulém volebním období k vyvlasťnování drobných akcionářů". Podobné výčitky vůči vlastní straně měl i Kalousek, jehož také mrzí, že "KDU-ČSL ze sebe neodstranila nálepku strany, která chce do vlády za každou cenu".

Reklama

Výběr článků

Načítám