Hlavní obsah

Rath lehce zmírnil tón vůči IZIP

– PRAHA

Uspěje-li společnost IZIP se svým projektem internetových zdravotních knížek v řádné obchodní soutěži, může podle ministra zdravotnictví Davida Ratha dál pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) pracovat. Rath však o tom velmi pochybuje, projekt je podle něj špatný, zastaralý a drahý. Rath těmito slovy komentoval čtvrteční jednání ředitele VZP Pavla Horáka s výkonným ředitelem IZIP Tomášem Mládkem.

Článek

Horák i Mládek potvrdili, že si ve čtvrtek vyjasnili podmínky, za kterých by byla další spolupráce možná. "Neradi bychom přišli o vložené prostředky, zhruba 300 milionů, varianta spálení mostů a pak nic pro nás znamená jejich ztrátu. Nebude to ale už na základě dosavadních smluv," řekl Horák.

Mládek uvedl, že společnost připraví pro VZP rozbor, který bude vycházet z ekonomického hodnocení, jež provedli odborníci Evropské komise. "Rozbor by měl být v horizontu několika týdnů a stane se podkladem pro další jednání o formě budoucí spolupráce mezi IZIP a VZP," řekl.

Výpovědní lhůta dosavadních smluv je do konce července. Horák uvedl, že VZP letos do projektu už nic investovat nebude. Jeho úkolem je stabilizovat pojišťovnu, nikoli rozbíhat nové projekty, vysvětlil. Šéf VZP IZIP nedomítá, má však výhrady

Horák považuje za dobrý nápad, mohou-li pacienti nahlížet na internetu do své dokumentace, místo aby nosili lékařské zprávy. "Ale to není nic, za co by měla pojišťovna firmě platit," řekl. Technické provedení projektu je podle něj zatím spojeno s otazníky. "Chceme doložit bezpečnost dat a mít záruky, že nemohou být zneužita. Chceme i záruky, že technicky má projekt perspektivu, aby se rozšířil i za hranice republiky, což souvisí s pohybem lidí po celé Evropě," popsal.

Ředitel VZP chce prověřit, zda veškerá práce, kterou si IZIP dosud fakturoval, byla také odvedena. Obě strany nechají zpracovat znalecké posudky. VZP chce vyčíslit na svých datech i úspory, pokud například nebudou díky přístupu k informacím už prováděna zdvojená vyšetření.

Reklama

Výběr článků

Načítám