Hlavní obsah

Pochod studentů Prahou skončil fiaskem

PRAHA

Studenti Univerzity Karlovy v Praze ve středu plánovali vyrazit do ulic protestovat proti distribuci stipendií na ubytování na koleji a také proti ceně kolejného. Po třetí hodině ale před Hlavním nádražím bylo asi deset lidí. Řešili, zda se na pochod k ředitelstvím kolejí a menz Karlovy univerzity ve Voršilské ulici vůbec vydají. Nakonec rozhodli, že akci rozpustí.

Článek

To, že přišlo tak málo lidí zdůvodnili studenti tím, že prší.

Studentům vadí, že o stipendia mohou žádat pouze elektronickou formou. Systém podle organizátora protestu Františka Bártíka některé žádosti nezaregistroval, studenti tak nemají žádný doklad o tom, že o peníze požádali, a přišli tak o nárok na ubytovací stipendium.

Počítačový systém podle nich žádosti údajně mazal, a tak mnozí posluchači ztratili na dávku nárok. "Vím o desítkách studentů, kteří měli problém vyřídit si stipendium přes internet," tvrdí Bártík.

Mnoho jeho kolegů je podle něho přesvědčeno, že vedení UK prostředky, které dostává na vyplácení stipendií, vynakládá i na jiné účely. Ředitelství prý chce studenty v kolejí vystrnadit, aby budovy mohlo použít jako hostely.

 "Na chodbě, kde bydlím, v příštím roce už nemají bydlet studenti, ale jen turisté," tvrdí student Právnické fakulty UK Jiří Zmatlík. Letos platí za dvoulůžkový pokoj na koleji Hvězda o velikosti 10 m2, se sociálním zařízením na chodbě a s přístupem na internet 1980 korun měsíčně.

Podle mluvčího univerzity Václava Hájka jsou ceny lůžek stanoveny na základě skutečných režijních nákladů. Jejich výši po projednání ve studentských grémiích a Akademickém senátu UK stanovuje rektor. Do ceny se podle něj promítá výrazný nárůst cen plynu a elektřiny, ale i to, že jsou koleje méně studenty obsazené - část využila toho, že po reformě financování kolejí dostávají od září stipendium na ruku, které mohou použít i na bydlení v privátě.

"Koleje ale přednostně slouží k ubytování studentů univerzity, dále pak k ubytování hostů fakult, stážistů, lektorů. Až v poslední řadě jsou volné kapacity využívány na doplňkovou činnost," reagoval Hájek.

Stipendia jsou letošní novinkou

Studenti chtějí, aby jim UK vyplatila stipendia bez ohledu na termín podání žádosti, stanovení cen lůžek, které odpovídají nákladům, a zároveň žádají odvolání šéfa kolejí a menz UK. Nezávislá instituce by také měla přezkoumat hospodaření kolejí.

Ubytovací stipendia se začala poprvé vyplácet letos. Dříve měli dotované bydlení jen ti, kdo získali místo na kolejích, nyní je může dostat i student, který bydlí na privátě. [celá zpráva] O pravidlech jejich rozdělování rozhodl akademický senát univerzity. Podle mluvčího školy Václava Hájka ho získalo téměř 13 000 studentů.

Podle organizátorů demonstrace mají také ceny kolejí a menz spekulativní charakter a neodrážejí opravdové náklady. Univerzita tak prý sleduje spíše komerční zájmy než potřeby studentů. Za ubytování na kolejích Univerzity Karlovy zaplatí studenti v průměru 2000 korun měsíčně. V zařízeních v centru metropole se ale tato cena může i více než zdvojnásobit.

Studenti už loni v květnu protestovali proti zdražování kolejného. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám