Hlavní obsah

Karlovarský kraj podá trestní oznámení na Ratha

Právo, Rudolf Voleman
KARLOVY VARY

Podat trestní oznámení pro šíření poplašné zprávy a pro vyhrožování ublížením na zdraví pro výkon pravomoci veřejného činitele se rozhodla v nejbližších dnech rada Karlovarského kraje na ministra zdravotnictví Davida Ratha.

Článek

"Znění trestního oznámení se v tuto chvíli zpracovává," uvedl hejtmkan kraje Josef Pavel (ODS) pokračoval: "Nevadí mi, že mě osobně David Rath vyhrožuje, že jako krajský představitel nedostanu šanci na ošetření ve fakultní nemocnici. Ale vadí mi, že označuje naše krajské nemocnice za rozvrácené, jejich lékaře a zdravotníky za životu nebezpečné. To, že šíří poplašné zprávy a pomluvy o krajských nemocnicích, to považuji za nepřístupné. Právní rozbor potvrzuje, že ministr svými překvapivými vyjádřeními porušil nejen dobré mravy, ale především zákon," uvedl s tím, že hodlá o věci informovat dopisem premiéra Jiřího Paroubka.

"Divím se, co vše pan Paroubek dokáže svým tolerovat," dodal hejtman, podle kterého nejdříve zvažoval, zda brát vyjádření ministra Ratha jako nadsázku. "Taková slova ale prostě nesmějí z úst ministra ani zaznít," doplnil s tím, že stojí za lékaři krajských nemocnic.

Ministr Rath se do krajských nemocnic a vedení kraje pustil zostra při své návštěvě Sokolova na začátku května. Tehdy mimo jiné řekl, že "kraje nejdříve nemocnice rozstřelí a pak se diví. Já jim a jejich blízkým přeji, aby se do takových nemocnic dostali a půlka se jich nevrátila. Aby jim diagnózu určoval absolvent, aby pochopili, co si vlastní hloupostí způsobili. Do Prahy pak na léčbu nepůjdou, přese mně tam nikdo z nich neprojde. Když se jim něco stane, tak ať si to vyžerou. To, co si sami způsobili. Když se tu bere chybějící druhá atestace primáře za normu, tak se tu pak klidně může stát, tak pojď soudruhu nám dělat soudce vrchního soudu, to už jsme jednou zažili," rozčílil se tehdy při setkání s lékaři a veřejností v sokolovském Hornickém domě Rath.

Podle karlovarského předsedy ČSSD Václava Larvy není na vyjádření Ratha nic zvláštního. "Nevím, proč by se mělo vedení kraje dostávat do pražských nemocnic přes ministra a telefonovat mu proto. Měli by mít stejnou možnost jako ostatní občané kraje a nevyužívat protekce," vykládal si Larva prohlášení Ratha.

V regionu vládne velká koalice ODS a ČSSD

Paradoxní na rozhodnutí o trestním oznámení je skutečnost, že v karlovarské krajské koalici je ODS společně s vládní ČSSD. V devítičlenné radě kraje jsou dva zástupci soc. dem. "Nehlasoval jsem v radě pro přijetí tohoto usnesení," uvedl náměstek hejtman Jiří Behenský (ČSSD), který ale prohlášení Ratha považuje za nešťastné. "Beru rozhodnutí rady jako její osobní věc," dodal Behenský.

"Já jsem hlasování zdržel," komentoval druhý náměstek hejtmana Petr Horký (ČSSD). "Beru to jako reakci na jedno prohlášení jednoho soc. dem. ministra. Pokud je pravda, co jsem z úst ministra Ratha přečetl v novinách, tak to bylo nešťastné prohlášení," dodal Horký, podle kterého se pro přijetí prohlášení rozhodl koaliční partner z ODS.

"Ostrá kritika a reakce je záležitost při každých volbách. Že ale ODS zatáhla do věci radu kraje je nevkusné. Z věcného hlediska mě ale mnohem více, než tyto válečné tance před volbami, zajímá, zda vedení kraje dodrží slib a po nabytí platnosti zákona o neziskových organizacích překlopí akciové společnosti krajské nemocnice," komentoval krajský předseda ČSSD Pavel Poc.

Reklama

Výběr článků

Načítám