Hlavní obsah

Falbr: Pan Veto se podobá Lukašenkovi

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Velmi ostrá slova pronesl na sobotním sjezdu ČSSD na adresu prezidenta Václava Klause europoslanec soc. dem. Richard Falbr. Bývalý odborový předák Klause kritizoval za jeho veto Zákoníku práce. "Pan prezident se pustil do boje, a tak není třeba ho šetřit," poznamenal Falbr. Klausovi vytkl především reakci na nesouhlasný dopis odborářů k jeho vetu.

Článek

"Podle zprávy ČTK označil pan prezident ten dopis za drzý pamflet. To je výrok hodný Lukašenka," prohlásil Falbr a sklidil bouřlivý potlesk od delegátů. Podle Falbra, který navštívil běloruský Minsk se Světovou organizací odborů, je takové srovnání na místě, "protože Lukašenko se (vůči odborářům - pozn. red.) vyjádřil stejně: označil to za drzost".

Následovala další bouřlivá reakce. Soc. dem. hlasy v příští Sněmovně podle Falbra zabrání znovuzvolení Klause, "člověka, který neplní nic z toho, co slíbil, člověka, který je aktivistický, člověka, který je proti EU, člověka, který je proti občanské společnosti, člověka, který vejde do historie jako pan Veto".

Po europoslanci vystoupil eurokomisař, bývalý předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla. Ačkoli prezidentovo jméno nezmínil, všichni věděli, o čem mluví. "Pokud by Evropa opustila proces integrace, pokud by oslabovala svoji integrační sílu, nebyla by schopna obstát v dalších desetiletích," varoval Špidla. Smysl integrace expremiér shrnul do tří slov: prosperita, solidarita a bezpečnost. "To je důvod, proč potřebujeme EU," poznamenal Špidla s tím, že to je i důvod, proč EU potřebuje Česko.

Eurokomisař vyzdvihl proevropské myšlení ČSSD. Jakmile domluvil, čerstvý předseda ČSSD Jiří Paroubek ho objal. Podle premiéra Klaus vetem Zákoníku práce opět předvedl, že nerespektuje masarykovské pojetí státu. Paroubek dodal, že sám si na rozdíl od Klause vytrvale připomíná slova prvního prezidenta T. G. Masaryka: "S chudými vždycky, s dělníky pravidelně."

Reklama

Výběr článků

Načítám