Hlavní obsah

Paroubek s Filipem si notovali, KSČM podpoří vládu ČSSD

Právo, dan
PRAHA

Přestože soc. demokraté na sobotním mimořádném sjezdu dali jasně najevo, že nemíní s komunisty spolupracovat na vládní úrovni, předseda KSČM Vojtěch Filip v neděli potvrdil, že by komunisté podpořili menšinový kabinet ČSSD. "Potvrzuji, že KSČM je připravena tolerovat menšinovou vládu soc. dem," uvedl v neděli Filip v diskusním pořadu televize Nova.

Článek

Novopečený předseda ČSSD a premiér Jiří Paroubek, který s Filipem diskutoval, uvedl: "Jednoznačně jsme řekli, že koaliční spolupráce s KSČM nepřipadá v úvahu." Dodal, že menšinová vláda podporovaná komunisty či dalšími stranami je jednou z variant povolebního uspořádání politických sil.

Filip k tomu poznamenal, že podle jeho soudu menšinový kabinet soc. dem. je málo pravděpodobný, protože silné strany spíše usilují o tzv. "strakaté koalice". "ODS se těší, jak to vyjednají s lidovci a se zelenými. Soc. dem. se také těší, jak to vyjednají s lidovci a se zelenými," uvedl Filip.

Diskuse mezi předsedy levicových stran probíhala v poklidu a bez všudypřítomných předvolebních strkanic a kromě již zmiňovaného protikomunistického usnesení a majetkových přiznání mezi nimi nebylo sporu.

Majetková přiznání, rovná daň...

"Soc. dem. pro nás udělala vynikající službu, protože ukázala, že není úplně levicovou stranou, jednak tím, jak hlasovala o majetkových přiznáních a jednak tím, jaké usnesení si přijali," poznamenal ironicky Filip. Dodal, že v případě jejich návrhu majetkových přiznání je soc. dem., která jej nepodpořila, zklamala. "Papež Pius II. kdysi řekl, že hodný úcty je pouze majetek, který byl poctivě nabyt," řekl s výčitkou Filip.

Premiér reagoval, že jeden z prvních zákonů, který se budou soc. dem. po volbách snažit prosadit, bude právě norma o majetkových přiznáních. "Měl by to být ale jiný zákon, než ten váš," uvedl Paroubek.

Jinak si politici vzájemně notovali, ať se řeč vedla o hodnocení kvality nemocnic či o investičních pobídkách vlády, konkrétně firmě Hyundai.

Předseda komunistů v diskusi uvedl, že blížící se volby budou o tom, "zda se bude či nebude platit školné a u lékaře, nebo zda budou na území republiky americké základny". Paroubek ho doplnil, že také o tom, zda bude zavedena rovná daň, jak tomu chce ODS.

Když došlo na pochybení policisty, který zbil na demonstraci proti neonacistům Kateřinu Jacques ze Strany zelených, diskuse se stočila i na zásah policie na loňském Czechteku a na kritiku premiéra. Filip se ale Paroubka zastal. "Politicky to není dobře vyřešeno, ale odpovědnost nenese pan premiér, ale orgány činné v trestném řízení," uvedl Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám