Hlavní obsah

Volební kampaň je agresivní, ale věcná, tvrdí politologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Konfrontační, agresivní, marketingově propracovaná, ale nepříliš originální, i když věcná - takto hodnotí průběh předvolební kampaně politologové a mediální odborníci. Agenturu Factum Invenio však zarazilo, že se ODS nechala odvést od daňových otázek k sociálním tématům, která jsou spíše záležitostí levice.

Článek

"Letošní kampaň je hodně marketingová, profesionálnější než v minulosti. Nese zřetelné stopy vlivu zahraničních poradců, což je patrné zvláště v případě sociální demokracie. Současně je agresivnější než dříve - ne v osobní rovině, ale ve formě komunikace," uvedl ředitel agentury Factum Invenio Jan Herzmann.

Herzmann se pozastavil nad negativní kampaní ČSSD nazvanou ODS minus. Podle něj nebyla taková forma předvolebního boje dříve k vidění. 

Politolog Tomáš Lebeda soudí, že kampaň je letos věcnější, i když hodně ostrá. "Ačkoliv sliby, které v kampani zaznívají, jsou většinou nerealizovatelné. Zvláště v našem prostředí koaličních vlád," uvedl.

Dodal však, že nejen ČSSD útočí na ODS. Dokládá to klipy občasnské demokratické strany, které parodují filmy s Indiana Jonesem. "Politika není mírumilovný diskusní kroužek. Ostrá kampaň k ní patří," myslí si Lebeda.

ODS opustila daně, přešla k sociálním tématům

Herzmann je překvapen, že ODS opouští daňové otázky a spíše komentuje sociální témata, tedy oblast, která je podle něj přece jen doménou levice. Šéfredaktorovi odborného týdeníku Marketing & Media Danielu Köpplovi pak připadá kampaň ČSSD jako nejpropracovanější.

"Pokud jim to vydrží, tak to bude určitě jedna z nejlepších předvolebních kampaní u nás vůbec," míní.

Unie svobody požaduje legálnost měkkých drog

Unie svobody začala kampaň velice nezvykle. V pouliční plakátové akci požadují její zástupci dekriminalizaci lehkých drog, euthanazii či registrované partnerství. Herzmann si však myslí, že ani tato provokativní forma přesvědčování nejmenší vládní straně nepomůže.

"Žádná kampaň politické strany mě letos nepobouřila s výjimkou kampaně Unie svobody. To je vrchol politického pokrytectví a populismu, když se vládní strana jako součást politického establishmentu tváří jako někdo úplně jiný," řekl Lebeda.

"Anarchistická" kampaň Unie svobody vzbuzuje spíše negativní reakce. Mladí, které chce kampaň například dekriminalizací konopí oslovit, se posmívají a klepají si na čelo. Rovněž bývalá místopředsedkyně strany Hana Marvanová byla volební agitací Unie šokována. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám