Hlavní obsah

Rath už je v ČSSD, v pořadí ve třetí straně

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath splnil svůj slib vůči sociální demokracii a stal se členem této nejsilnější vládní partaje. Rath to v pátek potvrdil novinářům na mítinku pražské ČSSD na Výstavišti, kam přijel z Vysočiny podpořit svou mateřskou stranu před volbami i bývalý premiér Miloš Zeman. Rath dosud hájil ve vládě barvy ČSSD jako bezpartijní. Rath je tak už v pořadí ve třetí straně.

Článek

Rath už dříve oznámil, že chce do ČSSD vstoupit ještě před volbami. Nyní je členem místní organizace v Hostivicích u Prahy.

ČSSD není první stranou, do které David Rath vstoupil. Na začátku devadesátých let totiž začínal na opačném konci politického spektra, když v letech 1991 až 1994 působil v řadách ODS. Od roku 1996 do roku 1997 pak byl členem Svobodných demokratů - Liberální strany národně sociální.

Většinu profesního života Rath pracoval na jednotce intenzivní péče ve Fakultní nemocnici Praha-Motol. Byl zakladatelem a předsedou Lékařského odborového klubu v letech 1995 až 1998. Od listopadu 1998 stál v čele České lékařské komory. Z ní vystoupil až poté, co ho prezident Václav Klaus odmítl jmenovat ministrem kvůli souběhu obou funkcí. Členem vlády je za ČSSD od listopadu loňského roku.

Jako ministr vyhlásil nucenou správu nad VZP a prosadil výměnu vedení včetně odvolání ředitelky Jiřiny Musílkové. Vznesl už řadu obvinění, především na adresu členů ODS, a hrozí mu několik žalob na ochranu osobnosti. Dostal se do sporu mimo jiné i s prezidentem a jeho ostrá vyjádření často přitahují pozornost médií. Jako ministr musí čelit stávkám nespokojených lékařů.

Reklama

Výběr článků

Načítám