Hlavní obsah

Vedení ČSSD stále dává hlavu na špalek, když strana nebude mít 30%

PRAHA

Špičky soc. dem. nezapomněly na loňský slib, který dalo ještě vedení strany pod vedením Stanislava Grosse. Loni na jaře se vedoucí činitelé ČSSD zavázali, že pokud sociální demokraté nezískají ve sněmovních volbách alespoň 30 procent hlasů, složí stranické funkce. ČSSD v posledních průzkumech stranických preferencí dosahuje mezi 20 až 25 procenty hlasů.

Článek

O postoji vedení ČSSD nyní informoval úřadující šéf strany Bohuslav Sobotka. Později ale svá slova Sobotka lehce relativizoval. "Osobně tento závazek vnímám jako platný, ale v tuto chvíli se těmito myšlenkami nezabýváme," uvedl. Sociální demokraté podle něj stále očekávají překročení třicetiprocentní hranice.

Podle čerstvé prognózy Factum Invenio by soc. dem. získala v květnu 22,8 procent hlasů. [celá zpráva] Na konci dubna by ČSSD podle CVVM obdržela 23 procent hlasů. [celá zpráva] STEM přisoudil koncem dubna sociálním demokratů 21,3 procenta stranických preferencí. [celá zpráva] Volby by vyhrála ODS, která má preference lehce přesahující 30 procent.

Sociální demokraty čeká o víkendu sjezd, jenž by měl formálně zvolit novým předsedou ČSSD premiéra Jiřího Paroubka. Do místopředsednické funkce by měl zamířit vicepremiér Zdeněk Škromach. [celá zpráva] Sobotka uvedl, že neočekává jiného kandidáta na šéfa strany a příliš nepočítá ani s tím, že by bylo víc kandidátů na místopředsedu. Volit se bude podle něj tajně.

V souvislosti s volbou místopředsedy se ale ve stranických kuloárech spekulovalo o tom, že o tuto funkci by mohl mít zájem předseda pražské ČSSD Petr Hulínský.

ČSSD opět podpoří Zákoník práce

Sociální demokraté se v pátek vyslovili pro přijetí rozporuplného Zákoníku práce, který ve středu večer vetoval prezident Václav Klaus. [celá zpráva] Podle něj je norma nesrozumitelná a upřednostňuje zaměstnance před zaměstnavateli.

Podpora Zákoníku práce má podle šéfa Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ukázat, kdo je sociální a kdo ne. "My jistotu práce pokládáme za základní princip sociální politiky," uvedl s tím, že sociální demokracie nikoho nebude o podporu prosit. Klausovo veto podle něj ČSSD nepřekvapilo, protože jeho stanoviska jsou prý dlouhodobě podobná názorům ODS. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám