Hlavní obsah

Strany před volbami lákají na internetu i hrami

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předvolební kampaň pomalu vstupuje do své poslední fáze, stranické sekretariáty jsou v plné permanenci. Stále rostoucí obliba internetu u všech vrstev obyvatelstva je signálem pro politiky, že by měli webovým stránkám věnovat zvýšenou pozornost. Strany, které se pravděpodobně dostanou do Sněmovny, se snaží agitovat i na internetu. Některé pojaly internetovou kampaň v humorném duchu, některé se spíše prosazují tezemi ze svých programů.

Článek

Podle průzkumů stranických preferencí mají největší šanci na vítězství ve sněmovních volbách občanští demokraté. Ti se snaží na svých volebních internetových stránkách nalákat voliče na program "Společně pro lepší život".

K dispozici jsou lidem, kteří začátkem června zajdou k volebním urnám, dva typy programů. Jeden je podrobný a má celostátní platnost, zajímavým nápadem je existence regionálních programů, které nabízejí specifické možnosti pro všech 14 krajů ČR. Lidé z Královéhradeckého kraje si tak například mohou přečíst, že pro ODS je prioritou dostavba dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové, v Moravskoslezském kraji slibují občanští demokraté urychlení dostavby rychlostní komunikace R48, protože dálnice D47 nebude podle nich dostačující.

Na úvodní stránce webu ODS si mohou lidé prohlédnout spoty jednotlivých krajských lídrů. ODS se netají, že je režíroval Filip Renč, jenž se podílel i na klipech, které mají upozornit na nebezpečí spolupráce ČSSD s komunisty.

ČSSD se vůči ODS vymezuje i na netu

Vládní ČSSD připravila pro své sympatizanty volební speciál. I na svém volebním webu sociální demokraté nepřestávají s negativním vymezováním vůči ODS. Jedním z prvních sloganů, který si návštěvníci webových stránek ČSSD přečtou, je tak výrok šéfa ODS Mirka Topolánka: "Pokud budeme před lidmi před volbami otevřeně říkat, co máme v plánu, nikdy ve volbách nevyhrajeme."

Podobně jako před volbami v roce 2002, kdy voliče přesvědčovala kreslená postavička Socánka, že ČSSD je pro ně tou správnou volbou, i nyní se snaží sociální demokraté přesvědčit jednotlivé věkové skupiny obyvatelstva o svém programu. Mladým lidem tak ČSSD slibuje bezplatnost vysokého školství, či zajištění výhodných hypoték pro novomanžele. Důchodci by si zase podle soc. dem. měli do roku 2010 polepšit o čtvrtinu příjmů, pokud bude ČSSD u moci.

Lidovci jsou hraví

Webové stránky plné sněmovních voleb mají i lidovci. KDU-ČSL projevila smysl pro humor, když nabízí lidem počítačovou hru Soutěžte o nejstrojvůdce. Hra pro pobavení tak upozorňuje na volební vlak lidovců Klidná síla, jenž jezdí na trase mezi Plzní a Jeseníkem. Hra má podobný princip jako had na mobilních telefonech, soutěžící nesmí nabrat do vlaku ikonky voličů jiných stran, vstup je povolen pouze pro správné voliče. Pokud se chtějí lidé dozvědět více z kuchyně KDU-ČSL, mohou si přečíst volební noviny strany Kliďas, jež vychází v regionálních mutacích.

volebním speciálem se snaží agitovat i komunisté, kteří stejně jako na billboardech i na webu tvrdí, že "mají jiná řešení". V rubrice otázky a odpovědi se lidé dozvědí názory kandidátů KSČM, kteří chtějí proniknout do Sněmovny. Komunisté nabízejí i diskusi o svém volebním programu, některé příspěvky v ní ale jim nejsou příznivě nakloněny. KSČM láká voliče i na anketu, kterou však zatím na webu lidé nenaleznou.

Zelení se na úvodní stránce svého webu chlubí příznivými výsledky průzkumů stranických preferencí z poslední doby. Na webu zelených nechybí ani podobizna Kateřiny Jacques, kterou 1. května brutálně zbil pražský policista Tomáš Čermák. Kromě ní se na webu zelených vyjímá i tvář písničkáře Jiřího Dědečka, jenž je volebním lídrem strany na Vysočině.

Zelení zveřejnili na svých internetových stránkách i komentář filozofa Václava Bělohradského s názvem "Proč volit stranu zelených". Pro zvídavé voliče je na webu umístěn program zelených "Kvalita života", který má 56 stran psaného textu.

Anketa

Které webové stránky nabízejí podle vás nejlepší předvolební servis?
ODS
65,2 %
ČSSD
18,5 %
KSČM
6,5 %
KDU-ČSL
4,3 %
zelených
5,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5784 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám