Hlavní obsah

Z Libčevsi zmizel všechen německý odpad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOUNY

Odpad ze severočeské Libčevsi , a to včetně 750 tun, které nechá zlikvidovat vláda spolkové země Sasko - Anhaltsko, ve čtvrtek odpoledne zmizel. Tuny odpadu ležely v areálu bývalého kravíny a několikrát hořely.

Článek

"Zbývá poslední hromáda, do 15 hodin bude všechno pryč. Němci nakonec jezdili i v noci, a tak se jim podařilo odvézt odpad a popel v termínu, k němuž se zavázali," řekla starostka Libčevsi Vlasta Staňková.

 Asi polovinu z původně 4000 tun odpadů už minulý týden převezli Češi na zabezpečenou skládku k Litvínovu na Mostecku.

O původ odpadu se vedla česko-německá jednání. Německý spolkový stát Sasko-Anhaltsko se v nich zavázal, že na své náklady odveze zpět přes hranice 750 tun odpadů, což byla asi polovina odpadů, které v Libčevsi po třech požárech zbyly. Na odvoz druhé půlky, u níž nebyl prokázán původ, dalo české ministerstvo financí 1,9 milionu korun.

Firma Celio, která odpad převezla na svou skládku k Litvínovu, uzavřela dohodu o uložení odpadu v meziskladu do konce srpna. "Pokud se ministerstvo životního prostředí nerozhodne dříve pro trvalé uložení odpadu u nás, předložíme 1. září fakturu. Měsíční nájemné za uložení odpadu na mezisklad by bylo 30 tisíc korun, k uhrazení nákladů se zavázal stát," řekl už dříve Jindřich Kauca z firmy Celio.

Policie kvůli nelegálnímu dovozu odpadů do Česka obvinila v dubnu šest lidí. Tři z nich jsou podezřelí z navážení odpadu na skládku v Libčevsi. Ostatní organizovali dovoz německého odpadu na skládky v Jirkově a Tušimicích na Chomutovsku. Mezi obviněnými je i jeden německý občan. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám