Hlavní obsah

Na jižní Moravě chybějí repelenty

Právo, miv
BŘECLAV

S nepořízenou odcházeli mnozí lidé, kteří se nechali ve středu nalákat na reklamní tah společnosti Hypernova. V oblasti Břeclavska, kterou postihly nejprve povodně a poté přemnožení komáři, nabízel obchodní řetězec v akci repelenty.

Článek

"Prý měl dojet kamion repelentů, měli je mít v Hypernově v akci. Tak jsme se tam vydali, ale už nebylo nic. Že prý dostali málo. A tak za dvě hodiny neměli už ani jeden," posteskl si muž, který při nákupu v marketu nepochodil. "Už nejsou," konstatovala lakonicky prodavačka Hypernovy.

"Jel jsem tam schválně na kole a marně. Už jsem oběhl i další obchody ve městě, ale bez úspěchu," uvedl mladík z Břeclavi, který se bez přípravků neodváží věnovat svému oblíbenému rybaření.

"Repelenty? Moment, zavolám dolů do prodejny," reagoval na dotaz Práva majitel drogistické prodejny v centru Břeclavi Jaroslav Schmied. Vzápětí hlásil, že podle informace vedoucí obchodu přípravky mají. Prý stačí jen včas reagovat na vývoj situace a předzásobit se, teď už mu stačí jen postupně doplňovat sklad.

Komáři některým repelentům odolávají

Ne všechny repelenty ale splňují očekávání lidí. Komárů je prý tolik a jsou tak hladoví, že už je některé výrobky neodradí od ataků na lidi. Prostě, některé spreje už neúčinkují, jiné jsou nepříjemné i lidem.

"Já mám osvědčený repelent, je to nějaký maďarský přípravek, ale pomáhá," řekla Právu starostka Moravské Nové Vsi Jana Krutáková (nezávislá). Bez nafasovaného spreje by se podle starostky pracovníci čistírny odpadních vod i lidé, pečující v obci o veřejnou zeleň, proměnili ve štvance.  

Komárů je víc, kalamita to ale není

Podle Oldřicha Šebesty z břeclavského pracoviště Zdravotního ústavu Brno se ale zatím nedá mluvit o kalamitě. Komárů je více, než vloni, což je odůvodněno omezenou možností účinně zasáhnout postřikem v situaci, kdy povodeň postihla velké území a navíc komáří larvy byly v různém stadiu vývoje. Někteří starostové ale poukazují na skutečnost, že postřiku prý bylo k dispozici jen šest tun z potřebných osmnácti.

Reklama

Související články

Česko chce v USA koupit postřik na komáry

V zaplavených oblastech se mohou velkým problémem stát komáři, pro které je rozbahněná zem živnou půdou. Hygienici bijí na poplach a snaží se jejich výskytu...

Výběr článků

Načítám