Hlavní obsah

Paroubek představil nové talenty do vlády

– PRAHA
Právo, Oldřich Danda, Petr Janiš

Premiér Jiří Paroubek ve čtvrtek představil šestici nových tváří, s nimiž počítá pro vládu talentů. Vyhlédl si například bývalého eurokomisaře Pavla Teličku na vicepremiérský post či pro nový resort, který by se věnoval evropským záležitostem.

Článek

Novými jmény jsou Marie Benešová, která by měla na starosti ministerstvo spravedlnosti, Petr Petržílek, jenž by se stal ministrem životního prostředí. Jiří Havel by měl vést ministerstvo školství. Ministerstvu dopravy by šéfoval Petr Moos a ministrem obrany by se měl stát Jaromír Novotný.

Ministerstvo zahraničí by vedl Lubomír Zaorálek. Dva lidé - Petr Petržílek a Pavel Telička - však při představováni vlády talentů pro zaneprázdněnost chyběli.

Jiří Paroubek uvedl, že možnou podobu vlády zveřejnil, protože chce hrát otevřenou hru, připustil však, že při případných koaličních jednáních se může podoba vlády změnit.

Podoba vlády talentů
financeBohuslav Sobotka
ministerstvo pro EUPavel Telička
zahraničíLubomír Zaorálek
dopravaPetr Moos
kulturaVítězslav Jandák
místní rozvojRadko Martínek
obranaJaromír Novotný
vnitroFrantišek Bublan
spravedlnostMarie Benešová
práce a průmyslMilan Urban
práce a soc. věciZdeněk Škromach
školstvíJiří Havel
zdravotnictvíDavid Rath
zemědělstvíJan Mládek
životní prostředíPetr Petržílek
bez portfejePavel Zářecký

Ministerstvo dopravy by neobsadil šéf Státního fondu dopravní infrastruktury Pavel Švagr, jak se předpokládalo, ale Petr Moos, který nyní učí na ČVUT a ministerstvo dopravy vedl v Tošovského vládě. Ministrem obrany by se měl stát někdejší náměstek v tomto resortu a dosavadní velvyslanec v Indii Jaromír Novotný. Ministerstvo zahraničí by vedl šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek. Ten ale už dlouho dráždí Paroubkova spojence, expremiéra Miloše Zemana.

Jak už Právo dříve informovalo, Paroubek počítá s bývalou nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou pro ministerstvo spravedlnosti a se šéfem svých poradců Petrem Petržílkem na životní prostředí. Vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel by měl vést ministerstvo školství.

Paroubek včera jména oficiálně nepotvrdil, ale podle informací Práva tato jména sedí. "Doufám, že pánové Topolánek, Bursík a Kalousek také předloží tak skvělá jména," dodal jen s odkazem na dnešní představování.

Jedinou výjimku premiér učinil u Stanislava Grosse, jehož server aktuálně.cz označil spolu s Františkem Bublanem za adepta na ministra vnitra. "Pan Gross mezi nimi není," popřel spekulaci Paroubek. Také Gross Právu sdělil, že návrat do křesla ministra považuje za hloupost. "Ministr Bublan je dobrým ministrem a není tedy důvod ke změně. Mám práci, která mě baví a u advokacie chci zůstat," uvedl.Premiér dále uvedl, že ani nepočítá s "některými ministerstvy". Mohlo by jít o resort informatiky a vláda by měla nanejvýš 17 členů. Paroubka mělo k takovému rozhodnutí přimět vyjádření ministryně Dany Bérové (za US-DEU), kterou původně do vlády lákal, že by jí názorově byl bližší kabinet ODS s lidovci.

Telička později

Telička uvedl, že by se do práce kabinetu mohl zapojit až později, a to v souvislosti s českým předsednictvím EU v prvním pololetí roku 2009. Podle informací Práva by na čtvrteční tiskové konferenci měl chybět.

"Má ambice není funkce, není toho času politika. Je pravda, že mě v posledním období premiér oslovil s konkrétní představou vládní funkce a můžeme říci, že to do toho zapadá a že si to dovedu představit," přiblížil Právu Telička.

Možný ministr obrany Jaromír Novotný se před časem z Indie vrátil do ČR a podle informací Práva se měl stát ambasadorem v Japonsku. Novotný byl náměstkem ministra obrany v době, kdy mu vládl ministr Vladimír Vetchý.

Ministr vnitra František Bublan na Paroubkův dotaz odpověděl kladně. "Hodně věcí jsem tady začal, tak bych je chtěl i dokončit, takže, když se mě pan premiér zeptal, tak jsem přikývl," řekl Právu.

Nic by se nemělo měnit na postu prvního vicepremiéra, kterým je ministr financí Bohuslav Sobotka. O vicepremiérovi a ministru práce a sociálních věcí Zdeňku Škromachovi ve spojitosti s vládou výslovně nemluvil, ale řekl, že by byl rád, kdyby se na sobotním sjezdu ČSSD stal místopředsedou strany. "Já bych o to velmi stál, a také jsem mu to řekl," řekl Paroubek.

Premiér také neuvažuje o tom, že by měnil ministra zdravotnictví Davida Ratha, kultury Vítězslava Jandák, zemědělství Jana Mládka, průmyslu Milana Urbana, místního rozvoje Radko Martínka. Na otázku Práva po ministryni školství Petře Buzkové Paroubek jen řekl, že je třeba počkat do tiskové konference. O ní nedávno řekl, že by bylo dobré, kdyby třeba kandidovala do Senátu.

Anketa

Kdo má ve svých stranách lepší adepty na ministerské posty?
Mirek Topolánek (ODS)
63,1 %
Jiří Paroubek (ČSSD)
36,9 %
Celkem hlasovalo 4098 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám