Hlavní obsah

Komáři na jihu Moravy začali dělat z lidí štvance

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Podluží na pomezí okresů Hodonín a Břeclav s mnoha oblastmi, dodnes zaplavenými vodou, je regionem, který nejvíce trpí komáry. V Moravské Nové Vsi na Břeclavsku přišli rybáři o zábavu. Vysedávání s pruty u jezer pod obcí je nemožné.

Článek

"Jen co se Slunce schová za mraky, nebo síla jeho paprsků s přicházejícím večerem poklesne, rybáři houfně prchají od vody. To pak vyletí komáři a učiní pobyt pod obcí nesnesitelným. My jsme museli přikročit k tomu, že našim pracovníkům, kteří se starají o čistírnu odpadních vod a úklid zeleně, kupujeme repelenty, aby mohli vůbec něco dělat," řekla Právu starostka Moravské Nové Vsi Jana Krutáková (nezávislá).

"Komáři? Jak se schová slunko, tak balím a mizím. To už ani nejlepší repelent nepomůže," řekl rybář, který se vypravil na oblíbené místo v lokalitě bývalé pískovny pod Moravskou Novou Vsí.

Náklady na postřiky zůstávají na obci

Komáři obtěžují i v části obce, která je více vzdálena od vodních ploch. Je jich sice méně, než po povodni před devíti lety a v roce 2002, přesto ale znepříjemňují život. Po centrálně organizovaných postřicích se ale dnes mají obce o boj s komáry postarat samy. "Když jsem dostala dopis z krajské hygienické stanice, že máme postřiky dělat sami, nechtěla jsem tomu ani věřit. Zase to vše hodili na obce. Zrovna dnes jsem byla kvůli tomu na radnici v Břeclavi a slíbili mi, že bude jednání starostů o tom, co dělat dál."

Krutáková není nadšena, že obce mají převzít na svá bedra veškeré náklady na boj s obtížným hmyzem, který se vyrojil v důsledku povodní. Postřiky přípravkem Vectobac přinesly efekt, ale problém zcela vyřešit nemohly a v tůních se budou líhnout další generace komárů.

Komáři obtěžují lidi v celé oblasti Podluží, proto stejnou radost z rozhodnutí, aby postřiky nadále už platily obce, neměl ani starosta Tvrdonic Zdeněk Tesařík (KSČM). Podle Oldřicha Šebesty bude komárů letos skutečně více, než v předchozích letech. Kolik, to ukáže čas. O kalamitě se ale zatím mluvit nedá. I když není vyloučena.

"Já jen doufám, že to nebude jako po povodni v roce 2002. Přestože bydlíme kus od vody a obory Soutok, vytrpěli jsme si svoje. Nedalo se jít ani na dvůr. A to věčné bzučení už člověka stresovalo," řekl Václav Šálek, který žije nedaleko povodněmi hodně postižené obory Soutok, která posloužila pro odlehčení tokům Moravy i Dyje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám