Hlavní obsah

Pod falešným dnem studny může být nacistický poklad

Právo, pab
ZBIROH

Rozluštění záhady kolem nejhlubší evropské studny ve zbirožském zámku na Rokycansku, kterou proslavily mimo jiné nalezené dokumenty SS, je na spadnutí. Parta specialistů ze záchranného průzkumného týmu Musado v neděli nad ránem narazila v hloubce přes sto metrů na falešné dno, o jehož existenci hovořili pamětníci a které bude zřejmě klíčem k prolomení tajemství 163 metrů hluboké studně.

Článek

Pod ním by se měla nacházet nejméně jedna boční tajná středověká chodba, kam podle některých historických pramenů ukryli příslušníci SS, kteří měli za války na zámku svůj štáb, nakradené cennosti. V zásypu nad falešným dnem totiž už v loňském roce našli stejní specialisté asi dvacítku uloupených starých zbraní, které do studně na poslední chvíli naházeli právě nacisté.

"Falešné dno tvoří s největší pravděpodobností železobetonová přepážka vyplněná jaspisovými kameny tak, aby to vypadalo jako skutečné dno," řekl Právu Oldřich Šelenberk, majitel firmy SCSA Security, která práce ve studni provádí. Podle něho se jeho zaměstnanci zatím do podrobnějšího průzkumu přepážky nepouštěli. "Je to riskantní. Nevíme, zda není přepážka například zajištěná výbušninami, aby se skrz ní nikdo nedostal. Proto následující postup prací budeme konzultovat s dalšími specialisty včetně pyrotechniků," uvedl Šelenberk.

Průzkum trvá již přes rok

Jeho lidé kopou ve studni s přestávkami už více než rok. Na práci se střídá dvacet lidí, kteří se s pomocí vrátku a tří kbelíků prokousali už tunami suti, kamení a popela. V nitru prastaré ručně tesané studny pracují po dvojicích na prostoru odpovídajícímu většímu stolu. Spojení se světem funguje přes vysílačku.

"Před měsícem jsme narazili v asi pětaosmadesátimetrové hloubce na dřevěné roubení z poloviny osmnáctého století, kterým jsou stěny vypažené. Je to v místě, kde došlo ke změně tvrdosti podloží, které se více drolí," vysvětlil Šelenberk.

Nacistické tiskoviny , které byly v zásypu studně loni nalezeny, dokumentovaly například činnost autoškoly SS nebo se jednalo o věstníky či sbírky zákonů. Osmset let starý zámek vlastnili před válkou Colloredo-Mansfeldové, po ní armáda. V dubnu 2004 jej odkoupila společnost Gastro Žofín Praha, která loni otevřela první prohlídkový okruh ve zbirožské historii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám