Hlavní obsah

Němci začali odvážet odpad z Libčevsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBČEVES

Tři německé kamiony začaly v pondělí dopoledne odvážet do spalovny v Sasku nelegální odpad z areálu bývalého kravína v Libčevsi na Lounsku. Německý spolkový stát Sasko-Anhaltsko se zavázal k likvidaci 750 tun z původních asi 4000 tun do obce navezených odpadů. Zbytek už přepravila na svůj zabezpečený sklad u Litvínova na Mostecku firma Celio.

Článek

Němci černou skládku převzali za účasti pracovníka České inspekce životního prostředí (ČIŽP). "Němci den osvobození neslaví, pro provoz na tuzemských silnicích kamiony získaly zvláštní povolení. S firmou Celio jsou domluveni, že v jejich areálu budou odpad vážit. Pokud ho bude více než 750 tun, odveze zbytek opět Celio," řekla starostka Libčevsi Vlasta Staňková.

Na přepravu a uložení odpadu na skládce firmy Celio ministerstvo financí vyčlenilo 1,9 miliónu korun. Společnost zahájila odvoz odpadu a popela z Libčevsi 27. dubna, práce ukončila 5. května. Firma uzavřela dohodu o uložení odpadu v meziskladu do konce srpna. "Pokud se ministerstvo životního prostředí nerozhodne dříve pro trvalé uložení odpadu u nás, předložíme 1. září fakturu. Měsíční nájemné za uložení odpadu v meziskladu činí 30000 korun, k uhrazení nákladů se zavázal stát," řekl už dříve Jindřich Kauca z firmy Celio.

Na navrácení 750 tun odpadu z Libčevsi do Saska se německá a česká strana dohodly koncem dubna v Magdeburku. Sasko-anhaltská ministryně životního prostředí Petra Wernickeová uvedla, že zpáteční doprava odpadu do Německa by měla trvat do poloviny května. Černá skládka v Libčevsi původně obsahovala na 4000 tun odpadu a Sasko-Anhaltsko se přihlásilo k 2100 tunám prokazatelně pocházejícím z této spolkové země.

Skládku ale několikrát někdo zapálil a podle Saska-Anhaltska je oněch 750 tun sasko-anhaltským podílem z odpadu, který zbyl. Odpady v Libčevsi hořely třikrát, naposledy v polovině dubna. Hasičům se požár podařilo zdolat až po šesti dnech. Odpad vždy někdo úmyslně zapálil. Obyvatelé obce si stěžovali na pach ze zplodin a zdravotní problémy svých dětí. Policie kvůli nelegálnímu dovozu odpadů do Česka obvinila ve druhé polovině dubna šest lidí. Tři z nich jsou podezřelí z navážení odpadu na skládku v Libčevsi. Ostatní organizovali dovoz německého odpadu na skládky v Jirkově a Tušimicích na Chomutovsku. Mezi obviněnými je i jeden německý občan.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám