Hlavní obsah

Havlovi se zamlouvají zelení a přímá volba prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

K sympatiím ke Straně zelených se v pořadu Otázky Václava Moravce přihlásil bývalý prezident Václav Havel. Také podpořil přímou volbu prezidenta.

Článek

"Byl jsem zelený, ještě když většina dnešních zelených nebyla na světě, mě je ta strana programově blízká," řekl Havel.

Přesto na otázku, jestli Martin Bursík získal jeho přízeň v kampani, odpověděl vyhýbavě: "Uvidím, zda se k těmto věcem ještě nějakým způsobem vyjádřím."

Na námitku, že jeho dřívější přízeň (ke straně ODA) zmanenala polibek smrti, Havel zareagoval: "Když někdo můj polibek neodmítá, tak jsem schopen, je-li mi blítzký, ho dát. Kdybych se setkal s podezřením o jeho smrtonosnosti, tak samozřejmě bych byl ten první, kdo by to neudělal."

Havel také zmínil, že podporuje přímou volbu prezidenta a vyjádřil se k současné předvolební kampani. Vadí mu, že se politici baví o tom, jak málo vyberou daní, ale nemluví o charakteru státu, o jeho budoucím postavení v EU, o vztahu EU k jiným kulturám, o vztahu ke krajině. V tom, že na sebe útočí a kopají se do kotníku, nevidí v předvolební době nic mimořádného. Předvolební kampani také vytknul, že nezdůrazňuje problematiku nasazování českých vojáků v zahraničních misích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám