Hlavní obsah

V Praze pochodovali zastánci legalizace marihuany

Zastánci legalizace marihuany v sobotu po poledni vyrazili ze Staroměstského náměstí na Letenskou pláň. Praha se podeváté připojila k mezinárodní akci nazvané Million Marihuana March. Poprvé však tato akce není spojena pouze s hudebním vystoupením, ale i s pochodem ulicemi hlavního města.

Článek

Účastníci, jichž je podle odhadu policie asi 2000, požadují, aby se k této droze přistupovalo stejně jako k alkoholu či tabáku a umožnilo se její lékařské využití. Pochod provázel pískot a skandování hesla "legalizace, legalizace". Jeden z transparentů vyzýval politiky, aby po registraci partnerství homosexuálních dvojic registrovali i partnerství lidí s touto drogou.

Podle volebních programů stran zatím politici jejich přání vyslyšeli jen minimálně. Strany, které mají podle výzkumů veřejného mínění šanci dostat se po červnových volbách do sněmovny, pojímají problematiku drog jen okrajově. Se záměrem legalizovat marihuanu přišla Unie svobody, která se však ve výzkumech veřejného mínění pohybuje hluboko pod hranicí pěti procent, která je potřebná pro vstup do sněmovny.

Podle odborníků se tím především snaží nalákat mladé voliče. "Nepočítám s tím, že by tady byly nějaké legální prodejny jako třeba na alkohol. Pokud by si někdo vypěstoval marihuanu pro vlastní potřebu, neměla by mu hrozit žádná sankce ze strany státu," popsal již dříve šéf Unie svobody a ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Na druhé straně řada odborníků upozorňuje na to, že častá konzumace této drogy přináší jistá rizika. U lidí, kteří k tomu mají genetické předpoklady, může odstartovat vznik schizofrenie. U každodenních a intenzivních uživatelů konopí hrozí ztráta motivace. Lidé sedí doma, kouří a nechce se jim nic dělat, popisují odborníci. Naopak jiní experti namítají, že kouření konopí způsobuje menší škody na lidském zdraví než kouření tabáku.

V počtu kuřáků marihuany se Česká republika drží na špici v Evropě. Většina z nich ale bere tuto drogu spíše rekreačně, podíl problémových uživatelů v ČR není tak vysoký. Podle poslední zprávy Evropského monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti vyzkoušelo tuto drogu 22,1 procenta mladých Čechů, což je zhruba o deset procent více, než je evropský průměr. 

Anketa

Jste pro legalizaci marihuany?
Ano
73,5 %
Ne
26,5 %
Celkem hlasovalo 9385 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám