Hlavní obsah

Havel: prezident nemá být derivátem politické strany

Bývalý prezident Václav Havel řekl při besedě na veletrhu Svět knihy Praha, že budoucí prezident by měl vyjít z občanského prostředí. Také zkritizoval některé aspekty předvolebního boje.

Článek

"Budoucí prezident by neměl být člověk bez vlastností, mluvící vyhýbavě a ztrácející kus své jedinečnosti. Uvítal bych, kdyby to nebyl produkt stranických grémií a nomenklatur, ale vyšel by z občanského prostředí," odpověděl Václav Havel při sobotní besedě na otázku zda by budoucí prezident měl být člověkem bez vlastností (ve smyslu známé knihy spisovatele Roberta Musila).

"Měl by mít za sebou kus odpovědné práce a být zárukou, že bude sloužit společnosti. Že nebude derivátem politické strany," řekl doslova. Knížku rozhovorů, poznámek a dokumentů Prosím stručně napsal během dvou měsíců v klidu knihovny kongresu USA.

"Je to knížka nezvykle upřímná a jsem nervózní, jak bude přijata," řekl Havel. Mimořádně konkrétně v ní mluví o vztazích k různým politikům a o tom, proč na konci Občanského fóra Klausův odpor vůči němu přerostl v nenávist. "Žádné ohlasy jsem zatím nezaznamenal," odpověděl na dotaz Práva, "ale očekávám ho a věřím, že ti, kterých se to týká, už sbírají své síly."

Na současné předvolební kampani mu vadí, že se politici baví o tom, jak málo vyberou daní, ale nemluví o charakteru státu o jeho budoucím postavení v EU, o vztahu EU k jiným kulturám, o vztahu ke krajině. V tom, že na sebe útočí a kopají se do kotníku, nevidí v předvolební době nic mimořádného.

Také Zeman promluvil o budoucím prezidentovi

Podle Miloše Zemana, který na veletrhu podepisoval svou knihu Vzestup a pád sociání demokracie, bude jedním z kandidátů na prezidenta Václav Klaus. "Určitě to ale nebudu já," řekl Zeman. "Protikandidáta politici vyberou až podle voleb do parlamentu i do senátu," dodal.

Prezident by měl být výraznou osobností, která dokáže nadchnout a rozčílit, ale nenechá nikoho chladným. Zeman nemá rád tzv. šedé myši. Také řekl, že třetí knihu už nenapíše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám