Hlavní obsah

Mládek: Nejsem žádné bezpečnostní riziko

PRAHA

Ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD) ve čtvrtek popřel nařčení v tisku, že představuje bezpečnostní riziko pro stát, když před pěti lety nedostal bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, o kterou žádal, ale na nejnižší stupeň vyhrazené.

Článek

Důvodem mělo být podle MF Dnes to, že se Mládek v době, kdy byl prvním náměstkem ministra financí, měl stýkat s blíže nespecifikovanými ruskými podnikateli, u nichž údajně existovalo podezření z napojení na zpravodajské služby Ruska. Deník se odvolal na údajné zdroje z kontrarozvědky, jejíž agenti měli ruské podnikatele sledovat.

Právu ve čtvrtek Mládek sdělil, že si žádné své účasti na "dýchánku" s podezřelými ruskými podnikateli není vědom. "Nejsem ani ruský špión," přisadil si v narážce na nepřímo vznesená obvinění.

Připomněl, že má za manželku Rusku, s níž se zná od roku 2000. S ruskou komunitou v ČR se tak zřejmě stýká častěji, než je pro Čecha obvyklé. "Jenom doufám, že kvůli těmto stykům nebudu diskriminován podobně, jako to známe z minula," podotkl. Fakt, že má veřejný činitel rodinné příslušníky s vazbou do zahraničí, není automaticky bezpečnostním rizikem. Národní bezpečnostní úřad však prověřuje rodinné styky a žadatel uvádí v dotazníku data o manželích, zahraniční kontakty a podobně.

Mládek není jediný politik, který má za ženu cizinku. Například manželka středočeského hejtmana a místopředsedy ODS Petra Bendla Tamara je Ukrajinka. Netají se, že je úspěšnou podnikatelkou v oblasti prodeje luxusních šperků a hodinek značek, jakými jsou například Rolex a Cartier. Jako dárek svému muži například věnovala sportovní vůz Porsche 911 Carrera.

Pokud jde o prověrku z roku 2001, její výsledek Mládek podle svých slov obdržel až v době, kdy již byl odvolán z funkce náměstka ministra financí, tedy jako soukromá osoba.

Paroubek: stojí za tím Krejčíř a Pitr

"Požádal jsem o stupeň tajné, dostal jsem nižší stupeň vyhrazené. Žádat o rozklad jsem v té chvíli nepovažoval za nutné. Podle zákona mám také nárok na novou prověrku - a o tu jsem také loni požádal," řekl Mládek Právu.

Premiér Jiří Paroubek se za ministra včera postavil. Kauzu označil za ubohý útok. "Jde o tažení proti panu ministrovi a stojí za ním lidé, jako je zločinec a uprchlík Krejčíř, Pitr a podobní lidé z podsvětí. Jsou to vykonstruovaná obvinění, která mě neznepokojují," řekl na dotaz novinářů premiér.

Připomněl také, že Mládek požádal o prověrku v době, kdy byl náměstkem ministra, ale následně z této funkce odešel a tím pominul i důvod, proč by měl prověrku absolvovat. "Navíc k výkonu funkce ministra žádnou prověrku nepotřebuje. Jděte se pana Topolánka zeptat, kolik jeho stínových ministrů má prověrku. Ani jeden," dodal předseda vlády.

Odmítl názor, že by Mládek prověrku nedostal. "On ji nedokončil, protože ji v soukromém sektoru nepotřeboval. Není žádný důvod ke znepokojení, a kdokoliv tyto pseudoaféry vyvolává, by se měl zastavit," podotkl premiér a prohlásil, že Mládek je důvěryhodná osoba.

"Já také nemám žádnou bezpečnostní prověrku, a vadí to někomu?" dodal Paroubek. Člen vlády je podle zákona způsobilý nakládat s utajovanými skutečnostmi a dokumenty i bez prověrky.

Ministr uvedl, že výsledek prověrky netajil. Informoval o tom příslušná místa při žádosti o novou prověrku. Jak dodal, nejde o žádný objev, o téže věci podle něj psal už loni 28. listopadu týdeník Respekt.

"Přesně si to už nevybavuji, ale domnívám se, že jsem o tom pana premiéra informoval, možná na to pozapomněl," řekl Mládek Českému rozhlasu ke zprávě, že neudělení prověrky na stupeň tajné neoznámil Paroubkovi.

Mládek dodal, že o novou prověrku požádal ještě před nástupem do ministerské funkce, v listopadu 2005, a to jako pracovník Úřadu vlády. "Pak se to přeneslo na ministerstvo zemědělství. Tato prověrka dosud probíhá."

Lubomír Prchal z Národního bezpečnostního úřadu na dotaz Práva informoval, že "v souladu se zákonem musí být prověrka pana Mládka dokončena do konce září tohoto roku".

"Firma Taluta dluhy ještě nesplatila"

Pokud jde o články zveřejněné včera v Lidových novinách, Mládek chce podle svých slov urychleně sejít s právníky a kvůli jejich obsahu podat trestní oznámení.

LN uvedly, že firma Taluta, jejímž jednatelem je Mládkův bývalý poslanecký asistent Ivan Voborský, koupila před čtyřmi lety v Praze za 30 miliónů korun dům, v němž má Mládek kanceláře. Vlastníkem firmy je podle LN záhadná švýcarská společnost Epirius AG, která na nákup měla část půjčit.

"Základní spekulace v článku obsažená je postavena na lži, že celý dluh firmy Taluta (z článků vyplývá, že má jít o 30 či 15 miliónů korun) byla splacena z jakýchsi neznámých zdrojů ještě během prvního roku po vypůjčení. To je naprostá lež a úlet. Já sice nemám mandát to říkat, ale firma Taluta měla půjčky a má je dodneška. Naráz nic splaceno nebylo, jde o dlouhodobý podnikatelský záměr," uvedl Mládek. Dodal, že s tímto podnikáním firmy Taluta nemá on osobně nic společného.

Vyznění článků ale navozuje podle Mládka u čtenářů dojem, jako by se v tajuplném domě na pražském Žižkově za jeho asistence praly špinavé peníze či se děly jiné nepravosti.

"Tvrzeními, že firma Epirius AG neexistuje nebo ji nelze nalézt, a rádoby sugestivním popisem pátrání po ní ve Švýcarsku se v tuto chvíli ani nechci příliš zaobírat. Musím se napřed poradit s právníky," podotkl Mládek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám