Hlavní obsah

Tvrdík: kampaň ČSSD není negativní, ale vysvětlující

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokraté posunuli zase o kousek dál svou předvolební kontrakampaň proti ODS. Ve středu představili nový billboard, kterému vévodí výrok "Volím rovnou daň ODS. Viktor Kožený, Bahamy." Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík uvedl, že kampaň, kterou ČSSD postavila na popírání programu ODS s využitím symboliky pravicové strany rozhodně není negativní, jak její kritici tvrdí.

Článek

"Kampaň ČSSD je v první řadě vysvětlující. Chceme přimět lidi, aby se zajímali o volební témata," řekl ve čtvrtek Novinkám Tvrdík. Podle něj chce ODS provádět v zemi nebezpečné experimenty, mezi které zařadil změny v zákoníku práce, školství, zdravotnictví a zejména rovnou daň.

Kampaní ODS mínus parodují sociální demokraté volební agitaci občanských demokratů s názvem ODS plus. Na novém plakátu s použila jméno Viktora Koženého, jemuž přisoudila výrok, že by volil ODS a její zamýšlenou rovnou daň.

"Rovná daň ODS je plně srovnatelná s projektem jistoty desetinásobku, se kterým se kdysi ucházel o důvěru lidí Viktor Kožený," uvedl Tvrdík.

Kožený byl jednou z nejvýraznějších postav kupónové privatizace, která v České republice probíhala počátkem devadesátých let za vlády ODS. Jeho Harvardské fondy slibovaly držitelům investičních kupónů nejméně desetinásobné zhodnocení jejich vkladů, tzv. jistotu desetinásobku. Ve fondech ale nakonec zmizely miliardy korun. V současnosti čeká Kožený v bahamském vězení na rozhodnutí místního soudu, zda bude vydán do České republiky nebo do USA, kde je stíhán kvůli uplácení. [celá zpráva]

Kampaň mnozí kritizují

"Chápu, že pro pana Topolánka i pro pana prezidenta, který je čestným předsedou ODS, je nepříjemné, že chceme o programu občanských demokratů otevřeně hovořit, když pan Topolánek sám prohlásil, že nemůže voličům říkat pravdu, protože by potom ODS nevolili," doplnil Tvrdík.

Kampaň ČSSD vymezující se vůči ODS ve středu kritizoval i prezident Václav Klaus. Negativní upravování volební kampaně jiných stran označil za nehorázné a podivil se, že za to nelze nikoho postihnout. [celá zpráva]

Kvůli kampani hodlá podat trestní oznámení na neznámého pachatele člen pražské organizace ODS Miloslav Ondra. [celá zpráva] Vadí mu, že ČSSD používá znaky a symboliku ODS, což pro voliče může být matoucí. Kritici kampaně také tvrdí, že ČSSD místo představování vlastního programu jen haní ten konkurenční.

Občanští demokraté se podle svého místopředsedy a pražského primátora Pavla Béma nenechají vyprovokovat. "Očekáváme, že hysterie představitelů ČSSD se bude s blížícím termínem voleb dále stupňovat. Naší odpovědí tento styl kampaně je a bude slušnost a korektnost," prohlásil Bém ve čtvrtek při otevírání infocentra ODS na pražské Národní třídě.

ČSSD: kampaň zrušíme, když Topolánek přijde do Sedmičky

ČSSD nabídla občanským demokratům změnu v obsazení nedělního televizního diskusního pořadu Sedmička na Nově. Předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) by uvolnil místo premiérovi Jiřímu Paroubkovi v případě, že za původně plánovaného místopředsedu ODS Petra Nečase dorazí k duelu Mirek Topolánek. "Jakmile pan Topolánek vyslyší naši výzvu a půjde do televizní diskuse proti našemu lídrovi, zastavíme kontrastní kampaň ODS mínus, " řekl Tvrdík.

Kateřina Synková ze sekretariátu šéfa ODS přitom potvrdila Novinkám, že se Topolánek s Paroubkem ještě před volbami utká ve čtyřech televizních debatách. "Účast se dohaduje dlouho dopředu, to ani jinak nejde," řekla Synková.

Tvrdík připomněl, že Topolánek v televizi nedebatoval s premiérem už téměř tři měsíce. "My pochybujeme, že pan Topolánek přijde, podle nás si najde cestu, jak se schovat," svěřil se Novinkám Tvrdík.

Anketa

Považujete kampaň ČSSD proti ODS za neférovou?
Ano
64,9 %
Ne
35,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7972 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám