Hlavní obsah

Jacques: Bil mě v autě i na oddělení. Bil mě i do rozkroku

– PRAHA
Právo, apb

Pondělní konflikt policisty s kandidátkou Strany zelených Kateřinou Jacques při prvomájové demonstraci odsoudil premiér Jiří Paroubek i ministr vnitra František Bublan. Zákrok proti Jacques, která je rovněž ředitelkou sekce lidských práv úřadu vlády, vyšetřuje inspekce minisetrstva vnitra. Průběh policejního zásahu popsala Kateřina Jacques Právu.

Článek

Jaká zranění jste utrpěla? Uznali vás lékaři za dočasné neschopnou práce?

Mám naražená žebra, pohmožděniny a odřeniny. Bolí mě koleno, mám neschopenku od lékaře na Úřadu vlády. Zažila jsem s dětmi duševní otřes. Děti jsem vedla k úctě k policii. Sama jsem ji měla. 

V úterý se objevily hlasy, že bití nebylo tak hrozné. Na služebně už vás prý policista nebil.

Bil mě v autě i na oddělení. Bil mě i do rozkroku. Platí, co jsem řekla Právu v pondělí. Vše jsem popsala na výslechu na Inspekci ministra vnitra.

Jak tříhodinový výslech probíhal?

Chovali se ke mně velmi slušně. A zapsali, co jsem řekla.

Podáte na policistu trestní oznámení?

Pověřila jsem tím svého právního zástupce. Udělám to i v zájmu jiných občanů. Z reakcí lidí jsem zjistila, že něco podobného se stalo i jiným. Na celé kauze mě tak mrzí, že o tyto případy média neměla takový zájem.

Co bylo pro vás při pondělním napadení policistou nejtěžší?

 Snad nejhorší bylo, že nikdo z policistů nezabránil zjevnému excesu svého kolegy. Měla jsem obavy o děti. Nečekala jsem, že mě napadne policista. Nevěděla jsem ani, že se dětí ujal Michal Uhl a vzal je k sobě domů. Setkala jsem se s nimi po propuštění po osmé večer. Asi za hodinu k Uhlům osobně přijel pan ministr vnitra František Bublan. Zajímal se, co se stalo, a ujistil mě, že záležitost nechá důkladně vyšetřit. Popsal mu ji i Petr Slunéčko, který se zachoval statečně a bránil mě. Teď za to má obvinění z útoku na veřejného činitele.

V jakém stavu děti byly?

Mladší Sebastian plakal. Za týden mu bude jedenáct. Psychicky na tom byla o něco lépe o rok starší Nina. Po návratu domů děti nedokázaly usnout. Byly vyděšené. Usnuly až okolo druhé hodiny po půlnoci.

PhDr. Kateřina Jacques (1971)

:: vystudovala politologii v kombinaci s překladatelstvím a tlumočnictvím němčiny na Karlově univerzitě

:: za diplomovou práci na téma "Srovnání výkladů Palackého Českých dějin" získala Bolzanovu cenu.

:: působila v pražském Goethe Institutu

:: od roku 2003 zaměstnankyní Úřadu vlády jako odborná referentka odboru pro lidská práva

:: v roce 2005 jmenována ředitelkou Kabinetu místopředsedy vlády

:: od roku 2006 ředitelkou Sekce pro lidská práva a rovné příležitosti.

:: ve sněmovních volbách v roce 2006 dvojka na pražské kandidátce Strany zelených

Reklama

Související články

Policie měla potyčku s kandidátkou zelených

Na antifašistické demonstraci na Palackého náměstí byla podle svědků zbita policií Kateřina Jacques, kandidátka Strany zelených pro sněmovní volby a vrchní...

Výběr článků

Načítám