Hlavní obsah

Karásek chce po volební tryzně US svrhnout Němce

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Unii svobody se po volbách chystá nová rebelie. Jejím nositelem by měl opět stát její bývalý místopředseda Svatopluk Karásek.

Článek

Ten se ani po své prohře na sklonku loňského roku, kdy jej v souboji o předsednictví předstihl tehdejší šéf strany Pavel Němec, nemíní smířit s novým zaměřením strany. Ta ale skomírá na chvostu volebních preferencí.

Karásek přesto chce vytáhnout do boje za - jak tvrdí - obnovu původní Unie svobody. Poučen prosincovým sněmem ale už netrvá na tom, že by právě on měl stanout v čele "oprášené" US.

"S tou novou, jak se teď v předvolební kampani proměnila, nemám a nechci mít nic společného. S tou prostě nejedu. A tyto volby ukáží, jak je silná," řekl Karásek Právu. O dobrém volebním výsledku, o kterém hovoří nyní Němec, Karásek pochybuje.

"Ve slušné společnosti, není-li někdo úspěšný a nesplní sliby, odchází sám. Když se to nestane, pak se pokusím svolat sněm a navrhnout jejich odvolání. A také diskusi o tom, zda strana půjde tím novým směrem, nebo zda se vrátí tam, kde byla, když ji vedl Jan Ruml, a bude třeba usilovat o integraci liberálních sil na české politické scéně," je odhodlán Karásek.

Vedení je pavouk

Obává se však, že jeho úsilí může narazit na to, nakolik budou lidé "zdesgustovaní" tím, co US před volbami předvádí. "Už před prosincovým sněmem jsem objel řadu míst, a tak vím, že je hodně těch, kdo mají jinou představu. Ale proti dobře zorganizovanému pavouku, který se umí semknout, nemají ti drobní členové na venkově šanci," připouští Karásek.

Němec by za úspěch považoval jakékoli číslo nad tři procenta, která zajistí straně finance pro její další fungování. Zisk minimálně tří procent totiž dává každé straně šestimiliónový roční příspěvek ze státního rozpočtu.

Neúspěch své strany si současný předseda nepřipouští. "Pokud by ale US získala mizivé procento, pak v jejím čele nebudu. Nikdy před politickou odpovědností utíkat nebudu. Zachovám se až podle volebního výsledku," řekl Němec Právu a dodal, že rozhodně by nesouhlasil, aby stranu případně vedl Karásek, jehož představu již jednou strana nepřijala.

Karáskovu kritiku nového zaměření unie Němec odmítá. "Nová US je liberální stranou. Postupně se v ni vyvíjela. Byla zakládána s určitými setrvačnými vlivy z ODS, které postupně slábly. A nový směr nevidím jako nějaký dramatický odklon. Blížíme se k volbám, a tak některé své pozice prezentujeme ostřeji, hlasitěji," hájil Němec změnu.

Ruml: US je teď nedůvěryhodná

Nová tvář strany se nezamlouvá ani jednomu z "otců zakladatelů" Janu Rumlovi, podle něhož US vždy měla program postavený na řádu, ne na nějakých výkřicích. Karáskova snaha je podle Rumla jediná možná cesta, aby US získala důvěryhodnost.

"Osobně se na tom podílet nebudu, ale budu tomu, aby se změnilo vedení, všemožně pomáhat. To, co se předvádí teď, je strašné," reagoval Ruml. "Volební kampaň se tomu vymyká. Vždy jsme byli pro dekriminalizaci lehkých drog, ale nikoli pro jejich legalizaci. Chápu, že tím chtějí získat část hlavně mladých voličů, což je možné, ale není to moc důvěryhodné. I proto, že lidé, kteří stojí v čele strany - Němec i Karel Kühnl - jako nositelé tohoto programu jsou konzervativní," dodal Ruml.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám