Hlavní obsah

Nucená správa nad VZP končí

– PRAHA

Důvody k nucené správě nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) podle ministra zdravotnictví Davida Ratha (za ČSSD) pominuly. Ministr to oznámil v úterý s tím, že už začal podnikat kroky k okamžitému ukončení nucené správy. Pojišťovna má od úterka také nového ředitele. Stal se jím Pavel Horák, jemuž vedení největší české zdravotní pojišťovny svěřili poslanci.

Článek

Za hlavní důvod zrušení nucené správy označilo ministerstvo zdravotnictví zlepšení finanční situace VZP. Podle ministerstva je připraven nový zdravotně pojistný plán, který na rok 2006 předpokládá více něž dvoumiliardový přebytek. Správní rada pojišťovny přitom nový pojistný plán už jednou v dubnu neschválila, což vedlo ministra k prodloužení nucené správy. [celá zpráva]

Nucenou správu na VZP uvalil Rath vloni v listopadu. Odůvodnil to mimo jiné rostoucími dluhy pojišťovny, které tehdy překročily 12 miliard korun. Tento ministrův krok kritizovali zejména občanští demokraté, představitelé zaměstnavatelů i zdravotnické odbory. Podle Ratha se už "finanční zdraví" VZP zlepšilo a dluh klesl na zhruba pět až sedm miliard korun.

Odborníci ale ministrův optimismus nesdílejí a upozorňují na to, že snížit dluh se Rathovi podařilo nikoliv úsporami na výdajích, nýbrž díky mimořádným příjmům. Stát totiž začal platit vyšší zdravotní pojištění za děti, studenty, důchodce či nezaměstnané a do VZP napumpoval i další miliardy korun.

Co zjistila poslanecká vyšetřovací komise

Hospodaření VZP prověřovala poslanecká vyšetřovací komise, která minulý týden vydala zprávu o výsledcích svého zkoumání. [celá zpráva] Poslanci v ní za viníka neúměrného zadlužení VZP označili jak vedení VZP, tak i ministerstvo zdravotnictví a jeho lékové vyhlášky, který prý úřad vydával "bez ohledu na reálné finanční možnosti systému".

Ministerstvo zdravotnictví ale v úterním vyjádření k odvolání nucené správy uvedlo, že poslanci přisoudili hlavní díl viny za dluhy ve VZP vedení pojišťovny. Tisková zpráva ministerstva zdůrazňuje, že poslanci neprokázali souvislost mezi dluhem pojišťovny a úhradovými vyhláškami. Vliv lékových vyhlášek na růst dluhu ale ministerstvo zamlčelo.

Lékové vyhlášky stanovují, které léky jsou hrazeny z veřejného pojištění a na které se připlácí. Úhradové vyhlášky zase určují, kolik peněz dostanou lékaři od pojišťoven za zdravotní péči.

Nový ředitel chce VZP stabilizovat

Nový šéf VZP Pavel Horák dosud vedl Všeobecnou fakultní nemocnici. Nyní vystřídá ve funkci prozatímního ředitele VZP Josefa Čekala, který nahradil odvolanou ředitelku Jiřinu Musílkovou.

Nový šéf se chce zaměřit například na prodloužení smluv s nemocnicemi a lékaři a stabilizaci hospodaření VZP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám