Hlavní obsah

Evropská šlechta se baví v Karlových Varech

Jako každý rok se i letos sjela do Karlových Varů evropská šlechta. Zde tráví jeden víkend v exkluzivní zábavě. Nesmí chybět ples, spousta šampaňského, dostihy a tradiční soutěž o nejelegantnější dámský klobouk. Ani prudký liják nemůže překazit zábavu na dostihové dráze.

Článek

Evropská šlechta, která se do Karlových Varů sjela ke svému jubilejnímu setkání, prokázala, že ji jen tak něco nerozhází. Nejočekávanější událost, tradiční dostihový den s přehlídkou dámských klobouků, málem překazil ukrutný liják. Aristokraté před ním uprchli na historickou tribunu závodiště a tam se bavili dál. Náladu jim nezkazil ani fakt, že tam byli namačkáni jako cestují v autobusu městské hromadné dopravy během odpolední špičky.

Do Karlových Varů přijeli osobnosti s modrou krví v žilách především z německy hovořících zemí. I když v lázních pršelo už od rána, na závodiště dorazili v předepsaných žaketech s cylindry a dámy v róbách. Snad žádná z nich neopomněla originální klobouček, aby se mohla poměřit s ostatními šlechtičnami. "Na tuto soutěž se dámy vždy velmi těší a mnohé z nich si klobouk dokonce samy vyrobí. Občas jsou tady k vidění klobouky opravdu neobvyklých tvarů," řekl pořadatel setkání Marian Odlevák.

Fotbal je fenomén

Porotě se letos zalíbily tři dámy, jejichž klobouky sice tvarově nebyly tolik avantgardní, ale asi ocenila odvahu žen vzhledem k panice působené ptačí chřipkou. Na jeden použila kloboučnice pštrosí peří a vítězka Gabriele de Estebanová ze Španělska měla klobouček z bažantích brk. Snad nejvíce ale všechny přítomné zaujal klobouk druhé Stefanie Buchenové z Německa evokující blížící se mistrovství světa ve fotbalu. Na zelené pokrývce hlavy ve tvaru hrací plochy i s nalajnovanými čárami nechyběly ani malé postavičky hráčů a branky.

Mezi šlechtou náměstek králem

Populární dostih dřevěných koníků, na které se obkročmo šlechtici usadili a do cíle museli uhánět po vlastních, byl neustále odkládán. Pořadatelé měli obavy, aby vzhledem k promáčené dráze některý z "koní" neutrpěl úraz. Nevyjádřili se však zcela jasně, jestli by ho potkal osud většiny koní poraněných při dostizích klasických. Nakonec si však dostih vynutili sami aristokraté, byť jim pořádně navlhly fráčky. Poprvé startoval i zástupce Karlových Varů - náměstek primátora Tomáš Hybner. V silné konkurenci doběhl senzačně jako první. "Šel jsem do toho s cílem vyhrát a zvolil jsem vhodnou obuv," komentoval triumf Hybner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám