Hlavní obsah

Gross pomáhá izraelské firmě proniknout do Česka

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Někdejší premiér a šéf soc. dem. Stanislav Gross odmítá, že by jeho zvolení do čela bezpečnostní komise ČSSD minulý týden znamenalo návrat do politiky.

Článek

Chce se věnovat advokacii, ke které mu přibyla před nedávnem ještě jedna aktivita: přijal nabídku největší izraelské společnosti RAD Group, která se věnuje hi-tech technologiím a chtěla by v některé zemi EU postavit rozsáhlý technologický park.

"Tato nabídka mi přišla jako velmi zajímavá, a proto jsem na ni kývl," řekl v pátek Právu Gross s tím, že si kvůli tomu pořídil živnostenský list na činnost informačních a zpravodajských kanceláří. "Nejde o poradenskou činnost, ale jen o zprostředkování informací," zdůraznil někdejší premiér a dnešní advokátní koncipient. Firma zatím není v Česku příliš etablovaná.

Grossovi se zalíbila představa, na jejímž základě by v Česku mohlo vyrůst v průběhu několika příštích let centrum zaměřené na výzkum, vývoj i výrobu, které by mohlo zaměstnávat velké množství českých odborníků.

"Je to v souladu s tím, oč usilovaly soc. dem. vlády, tedy aby se zde neinvestovalo jen do výroby, ale také se vytvářela vysoce sofistikovaná odvětví," míní Gross. Přiznal, že tato nabídka je pro něj komerčně zajímavá. Prý dostal i jiné - aby zasedl v dozorčích či správních radách soukromých firem.

Na plný úvazek jen advokacie

"V každém případě je pro mě advokacie na plný úvazek. Chci se jí věnovat i do budoucna," podotkl expremiér.

 O svém zvolení do bezpečnostní komise soc. dem. řekl, že když z politiky odcházel, nabídl své služby na odborné úrovni, pokud je ČSSD bude chtít využít. "Určitě to není začátek návratu do politiky, ale když za mnou přišli, neodmítl jsem."

Jeho činnost v čele bezpečnostní komise spočívá v přípravě podkladů pro různé programové dokumenty, přijímání odborných stanovisek k návrhům zákonů pro soc. dem. orgány i poslance a senátory.

Na otázku, jak je to s jeho bezpečnostní prověrkou, odpověděl: "V lednu jsem byl požádán, abych dal Národnímu bezpečnostnímu úřadu souhlas s použitím materiálů, které nashromáždili, což jsem okamžitě udělal. Nevím, v jakém je to nyní stadiu."

Právě kvůli bezpečnostním prověrkám chtěli Grosse pozvat poslanci z komise pro kontrolu činnosti NBÚ, když dostali na stůl zprávu BIS, podle níž docházelo v minulosti k manipulaci s prověrkami. Celkem tři zprávy byly určeny vládě, přičemž podle nich nikdo z premiérů s ní nic nedělal. "Já jsem žádnou zprávu jako premiér nedostal, takže k tomu těžko mohu něco říkat," uvedl Gross.

Kampaň sleduje jenom zpovzdálí

Volební kampaně se Gross nijak neúčastní. "Jsem v pozici řadového člena," poznamenal. Kampaň proto sleduje zpovzdálí. Podle něj jsou sliby soc. dem. rozhodně důvěryhodnější než přebarvování ODS do sociálního hábitu.

"Vždycky si vzpomenu na slova Mirka Topolánka, který před časem prohlásil, že kdyby lidé věděli, co ODS chystá, tak by ji nikdy nevolili," komentoval soupeře.

Názor občanských demokratů, že soc. dem. a především Jiří Paroubek vnesli do politiky zhrubnutí, odmítá. "O Jiřím Paroubkovi si lidé mohou myslet různé věci, ale rozhodně to nebyl on, kdo přinesl do politiky agresivitu," prohlásil expremiér. Paroubkův razantní styl připisuje politice nulové tolerance, kterou podle Grosse zavedla právě ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám