Hlavní obsah

Ropákem roku je Aubrecht, "oceněn" i Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Anticenu Ropák roku 2005 získal zmocněnec vlády pro severozápadní Čechy a poslanec ČSSD Vlastimil Aubrecht. Cena mu byla udělena za zpochybňování ekologických limitů chránících obce Horní Jiřetín a Černice na Mostecku před další povrchovou těžbou uhlí. Zelenou perlou 2005 za nejhorší ekologický výrok loňska ekologové ohodnotili prezidenta Václava Klause. Anketu pořádalo ekologické sdružení Děti Země.

Článek

Druhé místo v anketě Ropák obsadil ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD) za podporu těžby uranu v Dolní Rožínce na Žďársku do roku 2008, za podporu urychleně vybudovat průmyslovou zónu Nošovice u Frýdku-Místku s úvahou vyvlastnění pozemků a za odmítání rozpočtově neutrální ekologické daňové reformy.

Na třetím místě skončil ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) za ignorování ekologických rizik plynoucích z pěstování geneticky upravené kukuřice na jihu Moravy, za podíl na přípravě výstavby plavebního stupně Přelouč v cenné lokalitě Slavíkovy ostrovy a za selhávání ministerstva při posuzování vlivů na životní prostředí při sanaci ekologických zátěží.

Klaus získal cenu Zelená perla

Prezident získal perlu za svůj výrok v článku "Nešťastný debakl zeleného osamělce", který vyšel v Právu loni v polovině června: "Občanská společnost je polemika se svobodnou společností! A je povinností každého demokrata ze všech svých sil do konce svých věků proti ní bojovat!!!"

Druhé místo v anketě Zelená perla získal prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Míl, jenž prohlásil: "Česká republika udělala chybu, když investovala do životního prostředí, protože z toho v podstatě nic nemá." Výrok uvedl časopis Euro.

Třetí "perlu" udělili ekologové myslivci Vladimíru Jindrovi za jeho radu publikovanou v Respektu a týkající se rysů ostrovidů: "Střílet, střílet, střílet. Nic jiného se s ním nedá dělat. Je to jako s kůrovcem, je třeba včas zasáhnout a zničit ho."

Loni byl Ropákem Pecina

Loňským Ropákem se stal někdejší náměstek ministra průmyslu a současný předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina za propagaci energetické koncepce počítající s rozšířením těžby hnědého uhlí, za údajnou snahu zvyšovat další produkci oxidu uhličitého a za podporu výstavby průmyslové zóny v Dolní Lutyni na Karvinsku.

Letošní cenu Pecina ironicky okomentoval: "Chtěl bych panu poslanci Aubrechtovi poblahopřát. Byli jsme věční soupeři. Mně se tentokrát umístit nepodařilo. Myslím, že se pan poslanec získáním ceny nedostal až tak úplně do špatné společnosti."

Ropák roku 2005

1. místo: Vlastimil Aubrecht (ČSSD)

2. místo: Milan Urban (ČSSD)

3. místo: Libor Amrozek (KDU-ČSL)

Zelenou perlu dostal vedoucí druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín Václav Havlíček za výroky, jimiž podle ekologů zlehčuje nakládání a vyhořelým palivem elektrárny.

Reklama

Související témata:

Související články

Ropákem 2003 se stal exministr Schling

Cenu Ropák, která je udělována za největší antiekologický počin, získal za loňský rok bývalý ministr dopravy a současný poslanec za ČSSD Jaromír Schling....

Děti Země se musejí omluvit za Ropáka

Špatné zdůvodnění pod oceněním Ropák roku 2002 bude stát možná ekologické sdružení Děti Země z Brna nemalé náklady spojené s omluvou bývalému šéfovi Spolany...

Výběr článků

Načítám